Limoux

De wijnregio Limoux ligt in het zuiden van Frankrijk, in Languedoc-Roussillon. Er worden voornamelijk rode en witte wijnen, waaronder Chardonnay, Grenache Blanc, Chenin Blanc, Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre geproduceerd.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

De wijnregio Limoux ligt in het zuiden van Frankrijk, in Languedoc-Roussillon. De regio is vanouds bekend om zijn producenten van mousserende wijn, die vergelijkbaar is met Champagne. De regio Limoux produceert voornamelijk rode en witte wijnen, waaronder Chardonnay, Grenache Blanc, Chenin Blanc, Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre. De meeste wijnen die hier geproduceerd worden, zijn wat lichter van stijl en hebben een verfijnde frisheid.

De bodem is relatief arm en bestaat voornamelijk uit kiezel. De klimaatomstandigheden zijn echter ideaal voor de wijnbouw. De temperaturen variëren van warm in de zomer tot koeler in de winter. De meeste wijngaarden bevinden zich in de valleien van de Aude-rivier en de Agly-rivier. De bodem is relatief arm en bestaat voornamelijk uit kiezel. De klimaatomstandigheden zijn echter ideaal voor de wijnbouw. De temperaturen variëren van warm in de zomer tot koeler in de winter. De regio Limoux produceert voornamelijk rode en witte wijnen, waaronder Chardonnay, Grenache Blanc, Chenin Blanc, Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre. De meeste wijnen die hier geproduceerd worden, zijn wat lichter van stijl en hebben een verfijnde frisheid.

Limoux is een relatief nieuwe appellatie. Deze is pas opgericht in 2003 in het oostelijk deel van de Aude in Zuid-Frankrijk, die van toepassing is op rode en witte wijnen. De wijngaarden liggen rond de stad waarnaar het is vernoemd, in de uitlopers van de Pyreneeën ten oosten van Corbières en ten zuiden van Carcassonne.

Historisch gezien is dit gebied beter bekend om zijn mousserende wijnen, die worden geproduceerd en verkocht onder de benamingen Blanquette  dan wel Crémant de Limoux.

De wijngaarden zijn hier hoger en koeler dan die van elke andere Languedoc-Roussillon-appellatie, en ook verder van de temperatuur beperkende invloeden van de Middellandse Zee. Dit brengt Limoux en het omliggende gebied ertoe om een ​​wijnstijl te produceren die heel anders is dan andere appellations.

Rode wijnen

De rode wijnen zijn voornamelijk gemaakt van minstens 50 procent Merlot van elke AOC Limoux blend. Eventueel aangevuld met een breed scala aan andere Franse rode variëteiten. Er moeten drie varianten in de blend zitten. Hier zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Malbec. Alsook de Rhône-variëteiten Grenache en Syrah zijn prominent aanwezig.

De ode wijnen zijn doorgaans lichter van kleur en smaak dan vele andere uit de Languedoc-Roussillon. Dit komt vooral door de grotere hoogte en koelere terroirs waarin de druiven zijn aangeplant.

Limoux Blanc

Tot 1993 werden de witte wijnen alleen gemaakt van de lokale druif Mauzac. Nu zijn Chardonnay en Chenin Blanc ook toegestaan. Mauzac moet echter ten minste 15 procent van een Limoux Blanc-blend uitmaken. De wijnen variëren sterk in stijl, afhankelijk van de belangrijkste gebruikte variëteit en het exacte gebied en macroklimaat waarin het wordt geproduceerd.

De Chardonnay-wijnstokken die hier te vinden zijn, behoren tot de oudste in Zuid-Frankrijk en maken wijnen die bijzonder gewild zijn. Een Chardonnay van 100 procent krijgt echter het label IGP Pays d’Oc en niet die van Limoux!