Wijnen uit Mergelland

Al sinds de Middeleeuwen werd hier wijn gemaakt blijkt uit oude documenten. Na te zijn verdwenen door onder meer toedoen van Napoleon Bonaparte en de Kleine IJstijd wordt er sinds de jaren zeventig hier weer druiven verbouwd voor het maken van wijn. De Apostelhoeve (bij Maastricht) was het eerste wijnhuis dat weer wijn ging maken in Nederland. Wij zijn blij dat we deze mogen aanbieden! Samen met het witte goud is deze Limburg's trots uiteraard een combinatie om van te dromen,

Categorieën
Witte wijn (1)
Wijnen per land en streek
Smaak
Wit: Fris, Fruitig, Toegankelijk (1)
Druif
Auxerrois (1)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Sinds 6 maart 2018 hebben de wijnen uit dit deel van Limburg een Beschermde Oorsprongsbenaming, afgekort een BOB. De BOB is het equivalent van de Franse AOC en de Italiaanse DOC. De BOB Mergelland in Zuid-Limburg is een officiële door de Europese Unie goedgekeurde wijnstreek. Ze bestaat uit ongeveer 70 hectare wijngaarden. Goedgekeurde wijnen van bepaalde druivenrassen mogen uit dit deel van Zuid-Limburg komen. Het is een zogenaamde “cool climate” wijnstreek.  De wijnen uit Mergelland hebben fruitige aroma’s, frisse zuren en de wijnen hebben duidelijk een minerale toets. Nederland heeft  verschillende wijnstreken met een BOB-keurmerk voor Nederlandse wijnen.

Het gebied is vrij heuvelachtig en voor Nederlandse begrippen hoog boven zeeniveau, variërend tussen de 49 en 322 meter boven zeeniveau. Alleen de wijngaarden die op lössbodems liggen mogen het keurmerk BOB Mergelland op hun labels voeren. De kalkbodems met löss zorgen voor frisse en fruitige witte Limburgse wijnen. Löss is namelijk rijk aan mineralen en heeft een groot water- en luchtbergend vermogen. Deze eigenschappen zijn bijzonder gunstig voor wijndruiven. Daarnaast bevat de bodem relatief veel kalk, kalium en ijzer.

Al sinds de Middeleeuwen maakte men hier wijn blijkt uit oude documenten. Na te zijn verdwenen door onder meer toedoen van Napoleon Bonaparte en de Kleine IJstijd is er sinds de jaren zeventig hier weer druiven verbouwd voor het maken van wijn. De Apostelhoeve (bij Maastricht) was het eerste wijnhuis dat weer wijn ging maken in Nederland. Wij zijn blij dat we deze mogen aanbieden! Voor witte wijnen mogen de volgende druivensoorten gebruikt worden: de Auxerrois, de Chardonnay, de Gewürztraminer, de Müller-Thurgau , de Pinot blanc, de Pinot gris en de Riesling.

Ook rode wijnen

Ook mogen er rode wijnen komen met het BOB Mergellandkeurmerk. Hiervoor mag men de pinot noir de dornfelder en de pinot noir madeleine (ook bekend als de frühburgunder) voor gebruiken. Van de blauwe druivenrassen mogen ook blanc de noirs (witte wijnen van blauwe druiven) worden gemaakt. Belangrijk voor de BOB Mergelland is dat alle druiven niet alleen geteeld moeten zijn binnen de grenzen van deze wijnstreek. Ook de vinificatie moet binnen de grenzen van het wijngebied plaatsvinden.

Het belangrijkste van de BOB Mergelland is dat de wijnen kwalitatief zeer goed van smaak moeten zijn. Een groot deel van de wijnen schenken ze bij gastronomische restaurants.