Saumur

Welkom bij de grootste wijngaard in de Loirevallei ! Anjou- Saumur, met hier en daar z’n heuvels, grotten en kastelen, biedt u een grote verscheidenheid aan wijnen. Droge witte of likeurwijnen, rode, rosés, licht mousserend… zo’n 30 herkomstbenamingen zijn hier te vinden, en geeft u een geweldige keuze aan te proeven wijnen.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties
Helaas, geen wijnen gevonden, probeer het nogmaals met andere filters.

Saumur is de appellatie voor oa. de stille, droge witte wijnen, in het hart van de Franse wijnstreek Loire-vallei. De titel vertegenwoordigt een jaarlijkse productie van ongeveer twee miljoen liter wijnen op basis van Chenin Blanc.

Chenin Blanc, hier bekend als Pineau de la Loire, moet minstens 80 procent uitmaken van elke Saumur Blanc-wijn. Het gebruik van Chardonnay en Sauvignon Blanc voor de balans neemt toe, evenals de fermentatie en rijping van eikenhout.

In een wijndistrict waar de focus anders verdeeld is tussen rode, rosé- en mousserende wijnen, moet Saumur Blanc hard vechten om aandacht.

Ook uitstekende rode wijnen

De zone voor Saumur Blanc verschilt van die voor Saumur Rouge en beslaat 28 gemeenten in Maine-et-Loire in vergelijking met 20 voor de rode wijn. Beide strekken zich ook uit tot 9 gemeenten in Vienne en twee in Deux-Sèvre.

Deze appelatie gebruikt men ook voor rode wijnen uit de wijngaarden in de centrale Loire-vallei. Cabernet Franc moet minimaal 85 procent uitmaken van elke Saumur Rouge. Wijnmakers kunnen Cabernet Sauvignon en/of Pineau d’Aunis gebruiken voor de balans, hoewel dit in de praktijk zeldzaam is.

De Saumur Rouge-zone is voornamelijk geconcentreerd in het zuiden en westen van de stad en reikt zo ver naar het zuiden als de randen van de appellatie Vins du Thouarsais. In totaal is er zo’n 1.000 hectare aan wijngaarden. Ter vergelijking: Saumur Blanc heeft 850 ha (2.100 acres) verdeeld over 39 gemeenten. De productie bedraagt ​​gemiddeld ongeveer 4,5 miljoen liter per jaar. Dit is ongeveer het dubbele van zijn witte tegenhanger.

Hoewel beide kleuren nogal gefragmenteerde teeltgebieden hebben, hebben de rode wijnen de neiging om meer bijval te krijgen. Doorgaans licht tot medium-bodied, neigen ze naar verfrissende stijlen in plaats van zwaardere, complexere profielen. Het koele klimaat hier is de belangrijkste factor geweest in de ontwikkeling van deze stijl, hoewel op zonnigere locaties rijpere, vollere wijnen kunnen worden geproduceerd.