☰ MENU
Menu

Châteauneuf-du-Pape

Men is in Châteauneuf-du-Pape zo bezorgd over de kwaliteit van hun wijnen dat men in de jaren vijftig verbood voor vliegende schotels om op te stijgen, te landen of over de wijngaarden te vliegen en is nog steeds van kracht. Dit is zelfs per wet vastgelegd en nog steeds van kracht. Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn tenslotte per definitie al buitenaards. van zichzelf!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Châteauneuf-du-Pape is een historisch dorp tussen de steden Orange en Avignon, in de zuidelijke Rhône-vallei in Frankrijk. Het staat bekend om zijn krachtige, volle rode wijn, grotendeels gemaakt van het klassieke zuidelijke Rhône-druiventrio Grenache, Syrah en Mourvèdre.

Deze drie variëteiten staan ​​aan de basis van de overgrote meerderheid van de rode wijnen van de appellatie. Er zijn echter in totaal achttien (!!) rode en witte druivensoorten goedgekeurd voor gebruik. Rode en witte druivensoorten zijn toegestaan ​​in zowel rode als witte wijnen van de appellatie, zonder beperkingen met betrekking tot de verhoudingen. Dat is nogal wat. Grote diversiteit met derhalve grote verschillen onderling.

Grenache

Grenache is de belangrijkste variëteit van Châteauneuf-du-Pape. Hij past goed bij het terroir en presteert hier beter dan in enig ander Frans wijngebied. De Grenache is sappig met smaken van jamachtig rood fruit en zwarte kersen. Het wordt tot 18 maanden gerijpt in vaten of eiken vaten om een ​​rijke en complexe wijn te creëren.

De regio is sowieso al het meest opmerkelijk vanwege de GSM-blend, met veel producenten die Grenache-dominante wijnen maken met Syrah en Mourvèdre in kleinere verhoudingen.

Syrah groeit het meest succesvol op de koelere locaties van de appelatie en brengt structuur en kruidige tonen van zwart fruit in de melange. De laat rijpende Mourvèdre gedijt alleen in de warmere, drogere wijngaarden en voegt donkere diepten en tonen van bittere chocolade toe. Deze drie variëteiten vormen ongeveer 90 procent van de wijngaarden in Châteauneuf-du-Pape.

De andere toegestane rode druivensoorten – slechts in kleine hoeveelheden aangeplant – zijn: Cinsaut, Counoise, Muscardin, Vaccarese, Picpoul Noir en Terret Noir.

Ook witte wijnen.

De wijngaarden hier produceren ook witte wijnen in kleinere hoeveelheden die vaak wel zwaar en intens van geur zijn. Deze zijn gemaakt Grenache Blanc, Roussanne, Clairette en Bourboulenc.
daarnaast kun je ook de Clairette Rosé, Grenache Gris, Picardin, Picpoul Blanc, Picpoul Gris in aantreffen.

Terroir is essentieel

De bodem van de appellatie is kiezel- en zanderig, zoals gebruikelijk is in de zuidelijke helft van de Rhône-vallei. Ze zijn gemaakt van oude rivierbeddingen, met de stad en zijn wijngaarden net ten oosten van de rivier de Rhône.

De archetypische Châteauneuf-wijngaard is bezaaid met grote kiezelstenen die bekend staan ​​als galets. Deze stenen voorkomen verdamping van water uit het bodemoppervlak en stimuleren de weerkaatsing van zonlicht in het bladerdak. Daarbij geven de stenen gedurende de nacht hun warmte af aan de wortels waardoor de rijping van de druif door kan gaan.

Ondanks het mediterrane klimaat is de appellatie technisch gezien de droogste van de hele Rhône-vallei. Dit maakt het des te belangrijker dat irrigatie of water geven tijdens het groeiseizoen ten strengste verboden is. In extreme gevallen moeten de wijnhuizen speciale toestemming van de Franse overheid aanvragen om hun wijnstokken water te geven.

Traditioneel werden de rode wijnen gevinifieerd in betonnen vaten, maar sinds de jaren tachtig hebben veel producenten geïnvesteerd in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. Gecoate betonnen tanks maken nu een comeback, inclusief eivormige amfora’s beginnen zichtbaar te worden.

Wijnmakers kunnen verschillende soorten in dezelfde gistingstank mengen, wat het terroir benadrukt. Anderen zullen de druivensoorten apart vinificeren om juist de individuele kenmerken te behouden, en later de verschillende percelen samenstellen.

De naam van de appellatie betekent “nieuw kasteel van de paus”. Dit verwijst naar het begin van de 14e eeuw toen Avignon werd gekozen als het nieuwe huis voor het hof van de paus. De zittende paus in die tijd was Clemens V, wiens naam ook voorkomt in het oude en prestigieuze Château Pape Clément in Graves.

De naam mag dan doordrenkt zijn van geschiedenis, als wijntitel is hij al minder dan een eeuw prestigieus. Tot begin 20e eeuw

Dit veranderde allemaal in de jaren 1920, toen de eigenaar van Château Fortia, Baron Le Roy, een reeks kwaliteitsgerichte wijnproductievoorwaarden opstelde. Dit document werd de voorloper van het beroemde appellatiesysteem van Frankrijk.

De officiële titel werd uitgeroepen in juni 1929. Het was een van de allereerste in het land en is nog steeds een van de meest prestigieuze. Dertien druivenrassen werden goedgekeurd voor productie bij de vaststelling van de appellatie. Na een evaluatie in 2009 zijn nu achttien rassen toegestaan.