Sud Ouest

Het zuidwesten (“Sud-Ouest” in het Frans) is een grote territoriale zone van Frankrijk. die de regio’s Aquitaine, Limousin en Midi-Pyrénées omvat. Wat de Franse wijnzone betreft, is de regio Sud-Ouest echter iets minder duidelijk, omdat Bordeaux wordt uitgesloten – een wijnregio die zo productief is dat het de facto een eigen zone is.De wijnen van de Sud-Ouest hebben een lange en bewogen geschiedenis. De lokale rivieren spelen een essentiële rol, aangezien zij de belangrijkste handelsroutes waren voor het transporteren van wijnen uit traditionele gebieden zoals Cahors, Bergerac, Buzet en Gaillac naar hun markten.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

De wijnstreek Sud-Ouest bestaat uit een aantal losse ‘eilandjes’ die zich uitstrekken van het gebied tussen Aurillac net bij de Bordeaux in het noordoosten tot aan de Spaanse grens ten zuiden van Bayonne. De wijnstreek grenzend aan en ten oosten van de Bordeaux-wijnstreek valt eveneens onder het Zuidwesten. Het merendeel (71%) van de wijnen is rood. De rest van de wijnen zijn droge alsook zoete witte wijnen. Er is in totaal een 16.000 hectare beplant met druivenrassen zoals tannat, cabernet sauvignon, cot (malbec), fer, petit manseng, gros manseng, courbu

Wij rekenen tot de Sud-Ouest het gebied tussen de Aveyron, zo’n beetje het middelpunt van Frankrijk, de Atlantische Oceaan en de westelijke Pyreneeën. Dit is het lieflijke, landelijke deel van Frankrijk, minder ruig dan de oostkant, minder mondain dan het zuiden. Er zijn ook overal wijngaarden, maar soms zijn die merkwaardig onvindbaar. Allemaal zeer verspreid gelegen.

Een zeer divers gebied. In financieel belang nogal gedomineerd door Bordeaux. Echter het zit hem hier juist in de kleine onbekende gebiedjes, met avontuurlijke druivensoorten, voor velen nog steeds onbekend.

In dit prachtige Franse wijngebied de Sud-Ouest zijn de rode wijnen in de meerderheid.

We lopen er even doorheen!

Wijnen in een Bordeaux stijl

Deze wijnen worden van dezelfde druiven gemaakt als bij wijnbuurman in Bordeaux. Namelijk van Merlot en Cabernet sauvignon. Voorbeelden hiervan zijn Bergerac, Côtes de Duras, Buzet, Fronton, and Gaillac.

Madiran

Deze zijn gemaakt van minimaal 60% tot 80% tannat en worden geblend met cabernet sauvignon, cabernet franc en/of lokale fer servadou -druif. Deze wijnen zijn kunnen zeer stevig van smaak zijn. Pittige tannines en kunnen heel goed ouderen. Echter gelukkig zijn er tegenwoordig door moderne vinificatie technieken ook veel soepeler types te vinden.

Cahors

Het druivenras malbec (cot) is in deze regio het belangrijkst. Minimaal 70% malbec wordt vaak geblend met tannat en merlot. Deze wijnen zijn niet te vergelijken met de malbec’s uit Argentinie. Hier uit de Cahors kunnen ze nogal eens rauw en boers overkomen. Ruig spul kan het zijn. Voor de liefhebbers samen met een eendenborst en aardappeltjes gebakken in ganzenvet.

Wit

De witte wijnen zien we maar beperkt maar zeker het vermelden waard!

Pacherenc du Vic Bilh

Let op dit zijn vaak lichtzoete tot stevig zoete wijnen. De droge wijnen hebben de vermelding “sec” op hetetiket. Deze worden vooral gemaakt van druiven als de arrufiac, courbu en petit manseng, aangevuld met onder andere gros manseng en sauvignon blanc. Ze zijn dus een blend. De wijnen komen uit de Madiran streek. Dit wijngebied kent dus een aparte herkomstbenaming voor haar rode wijnen (Madiran) en haar witte wijnen (Pacherenc du Vic Bilh)

Jurançon

deze wijnen zijn afkomstig uit het wijngebied dat tegen de pyreneeën aanligt. Lokale druivenrassen als de witte gros manseng en petit manseng, courbu en petit courbu zijn hier geblend voor droge en zoete wijnen. . De droge bottelt men onder de naam Jurancon Sec, de andere Jurancon wijnen zijn zoet. De druiven voor de zoete wijnen krijgen hun hoge suikergehalte door gedeeltelijke indroging aan de druivenstok. (passerillage). Eén van de meest onderschatte witte wijnen uit Frankrijk. Vaak dan ook geouderd prachtig complex. Super voor bij de diervriendelijke Foie Royale