Bolgheri

De regio Bolgheri is een wijngebied in de Maremma dat parallel loopt aan de Toscaanse kust in de provincie Livorno, genoemd naar het stadje Bolgheri. Het is anders dan andere Italiaanse wijnstreken, omdat het verrassend nieuw is voor zo’n oud land. De Maremma was sinds mensenheugenis moerassig en pas in de jaren dertig volledig drooggelegd. Wat een verrassing was het dat de vruchtbare, alluviale grond zo bevorderlijk zou zijn voor de wijnbouw – en niet zomaar een, maar Franse variëteiten. Bovendien is Bolgheri, in tegenstelling tot veel andere prestigieuze wijngaardgebieden in heel Italië (zoals het heuvelachtige Barolo en Barbaresco in Piemonte, de terrasvormige heuvels van Valdobbiadene in Veneto, of de zones van Chianti Classico en Montalcino in Toscane), relatief vlak en laag in hoogte.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 14 resultaten wordt getoond

In de Maremma aan de  kust van Toscane, ligt een klein oud stadje genaamd Bolgheri. De bodem in de Bolgheri regio is bijzonder divers, de wijngaarden liggen op een alluviale bodem afkomstig van rivierbeddingen. De bodem is bedekt met keien, vulkanisch gesteente, slibrijke en zandige gronden met vulkanische rotsen.

De wijnen uit Bolgheri  hebben een wereldwijde bekendheid opgebouwd en hebben als bijnaam ‘Super Tuscans’. Bijzonder is dat men gebruik maakt van druiven afkomstig uit de Bordeaux zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah en Merlot. In 1994 kreeg Bolgheri zijn eigen DOC. De wijnen worden door een brede groep wijnliefhebbers zeer gewaardeerd.

Sassicaia

Sassicaia is heel lang de beroemdste Vino da Tavola van Italiaanse bodem geweest. Toen in 1940 Mario Incisa dell Rochetta in de buurt van San Guido er enkele stokken Cabernet Sauvignon plantte voor eigen gebruik, kon hij niet vermoeden wat een impact dit zal hebben. Samen met zijn neef Piero Antinori en oenoloog Giacomo Tachis zagen ze het enorme potentieel van de cabernet sauvignon in deze streek. Met de Franse professor en oenoloog Emile Paynaud hebben ze gewerkt aan de ontwikkeling van Sassiscaia.

Het duurde nog tot 1968 voordat de eerste wijn van Sassiscaia op de markt kwam. Het gebied in Toscane waar de wijn werd geproduceerd had geen enkele status in herkomstbenamingen en bovendien werden Franse druiven als Cabernet Sauvignon, Cabernet franc en Merlot gebruikt. Het DOC instituut van Toscane was ‘not amused’ over deze exotische dwaling. Sassicaia kreeg daarom niet meer dan een karige status Vino da Tavola mee. De restaurants in Toscane zagen echter hier duidelijk potentieel in en zetten ze direct op hun wijnkaart!

De rebellerende wijnmakers gingen echter door met het maken van wijnen met allochtone druivenrassen. Laag geklasseerd maar kwalitatief geweldige wijn. En vaak voorzien van een stevig prijskaartje. Sassicaia is een blend van 85% Cabernet sauvignon en 15% Cabernet franc. Wijn uit Bolgheri heeft een grote naam opgebouwd en ook Angelo Gaja begon hier in Toscane te experimenteren. Bolgheri behoort tot de vermaarde categorie ‘Super Tuscans’ en heeft een DOC Bolgheri. Sassicaia bezit inmiddels zelfs een eigen DOC: Bolgheri-Sassicaia!