Tenuta San Guido

Tenuta San Guido is veel beter bekend onder de naam van zijn beroemdste wijn: Sassicaia. Het is gelegen in de Toscaanse regio Maremma en heeft zijn eigen single-estate DOC-benaming (Bolgheri Sassicaia). Sassicaia, een van de originele Super Toscaanse wijnen, bestaat uit Cabernet Sauvignon met een kleine hoeveelheid Cabernet Franc. Het staat bekend om zijn soepele textuur, elegantie en parfum. Een iconische wijn voor de Italiaanse wijnindustrie.
Landen & Regio's
Landen & Regio's
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Druif
Druif
Toon meer opties
Thema
Thema
Toon meer opties
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties

Sassicaia, de allereerste Supertuscan!

Tenuta San Guido ontleent zijn naam aan San Guido della Gherardesca die leefde in de 13e eeuw. Het is gelegen aan de Etruskische kust tussen Livorno en Grosseto, in de Maremma. Beroemd door de verzen van Giosuè Carducci. Het strekt zich uit over 13 kilometer van de zee tot achter de heuvels.

Het zijn de kardinale punten van het landgoed en markeren ook geografisch het territorium. De moerassen naar de zee, het trainingscentrum van de paardenstallen op de vlakte en de wijngaarden die tot bijna 400 meter reiken tussen het struikgewas op de heuvels.
Een ideale situatie, want met 2.500 hectare beschikbaar was het mogelijk om de 75 hectare te vinden die het meest geschikt waren voor Sassicaia. De wijn en zijn terroir is zo uitzonderlijk dat ze een eigen D.O.C. verdienden. de enige in Italië die volledig voor één wijnhuis geldt!!

De markies experimenteerde met enkele Franse wijnstokken. Al snel concludeerde dat Cabernet had ” het boeket dat ik zocht “.

Bordeaux uit Italïe.

Niemand had er ooit aan gedacht om een ​​”Bordeaux” -wijn te maken in de Maremma. Zeker vanwege ook nog volledig een onbekend gebied vanuit wijnoogpunt. Het was eerder bekend vanwege de vele muskieten van het nabijgelegen moeras.

De beslissing om deze druiven in de Tenuta San Guido te planten, was mede te danken aan de gelijkenis die hij had opgemerkt tussen dit deel van Toscane en Graves, in Bordeaux. Graves had de grindachtige grond die het gebied onderscheidt, net zoals Sassicaia, in Toscane,

Van 1948 tot 1967 bleef Sassicaia een strikt privéwijn alleen op het landgoed gedronken. Jaarlijks rijpte in de kelder van Castiglioncello enkele kratten meer. De markies realiseerde zich al snel dat de wijn aanzienlijk verbeterde naarmate hij ouder werd.

Nu drongen vrienden en familieleden er bij Mario Incisa op aan om zijn experimenten te verdiepen. Hij moest zijn revolutionaire wijnbereidingsstijl voor dat gebied te perfectioneren.

De vintage uit 1968 was de eerste die op de markt werd gebracht, met een ontvangst dat een Bordeaux Premier Cru waardig was. In de daaropvolgende jaren verplaatste men de kelder naar een ruimte met gecontroleerde temperatuur, stalen vaten vervingen de houten vaten voor fermentatie en Franse barriques werden geïntroduceerd voor veroudering. De rest is historie. Nu is Sassicaia een niet meer weg te denken wijnicoon uit een illuster rijtje absolute wereld topwijnen.

error: