Cigales

De wijnen uit de Cigales regio zijn echt een koopje. een weerspiegeling van het feit dat land goedkoop is. Meer dan de helft van de wijnstokken is meer dan 60 jaar oud dankzij een behoorlijk aantal wijngaardeigenaren die in het verleden wijnbouw als een hobby beschouwden… velen hebben hun oude wijnstokken niet verwijderd om opnieuw te planten. Bijgevolg produceren de oude wijnstokken met hun lage opbrengst wijnen met evenwicht, structuur, diepte, lange levensduur en kracht met geconcentreerd fruit. Nu worden moderne technieken gebruikt en worden Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc experimenteel verbouwd.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Cigales ligt net ten noorden van de rivier de Duero, direct boven de stad Valladolid. Gelegen tussen Ribera del Duero in het oosten en Rueda in het zuidwesten. De jongere maar niet minder historische DO van Arlanza ligt in het noordoosten. Ondanks de relatieve recentheid van zijn DO-status, die het in 1991 kreeg, heeft de regio een lange geschiedenis van wijn maken. In overeenstemming met de locatie produceert het tal van wijnstijlen. Meestal gebaseerd op de Tempranillo- en Garnacha- en Verdejo-druiven.

De rode wijnen van de regio zijn over het algemeen beschouwd als een fysiek en organoleptisch middelpunt tussen de elegantie en structuur van Ribera en de kracht en rustieke warmte van Toro. Tempranillo, goed voor ongeveer 70 procent van de Cigales-wijnstokken, moet samen met Garnacha en Grenache Gris ten minste 50 procent uitmaken van elke rode wijn.

Net als Ribera, dat ook enkele “internationale” variëteiten toestaat, zijn de andere kleine toegestane rode variëteiten in de regio Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Witte wijnen, die een klein deel van de productie van de regio vertegenwoordigen, moeten voornamelijk van Verdejo zijn gemaakt. Hoewel Albillo, Viura en Sauvignon Blanc een ondergeschikte rol kunnen spelen.

Rosado Producent!

Hoewel de regio vaak is gezien als een van de voornamelijk rode wijnen, neemt rosé of “rosado” het leeuwendeel van de productie in beslag. De categorie vertegenwoordigt ten minste de helft van alle wijnen in Cigales.  De rosado kan men maken van elke combinatie van rode en witte variëteiten. Dit zolang de belangrijkste druiven in de wijn meer dan 50 procent bedragen.

Mousserende “espumosos” en zoete “dulce”-wijnen  vallen ook onder de regionale regelgeving vallen. Echter de productie is hiervan miniem. Dit geldt ook voor de Gran Reserva-categorie voor rood, die zelden wordt gezien.

De rode productie is ongeveer gelijk verdeeld over de drie jongere categorieën Joven (jong), Crianza (oud) en Reserva.