Baden

Baden is het meest zuidelijke van de 13 officiële wijnregio’s van Duitsland. Het is ook de warmste. Het relatief zonnige, droge klimaat maakt de productie mogelijk van Spätburgunder (Pinot Noir) van goede kwaliteit en rijpe, relatief volle exemplaren van Grauburgunder (Pinot Gris) en Weissburgunder (Pinot Blanc). Deze worden vaak gemaakt in eiken stijlen. Baden is geclassificeerd als zone B volgens de classificatie van het wijngaardklimaat van de Europese Unie. Elke andere Duitse regio bevindt zich in de koude Zone A.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Het wijngebied van Baden, het zuidelijkste en op twee na grootste van Duitsland, is in de eerste plaats een lange, smalle strook wijngaarden. Het is genesteld tussen de heuvels van het Zwarte Woud en de Rijn, die zich van noord naar zuid zo’n 400 km uitstrekt.

De wijnen langs de Badense Wijnroute zijn dan ook gevarieerd. Wijnkenners zijn het er al lang over eens dat ze “gezegend zijn door de zon”. Dit is de reden waarom Baden het enige Duitse wijnbouwgebied is dat is toegewezen aan de EU-wijnbouwzone B. De wijnen moeten hogere Oechsle-graden (meer rijpheid en natuurlijke suikers bij de oogst)  hebben dan ergens anders in Duitsland. Veel zonuren en de warmste plekken van Duitsland op de Kaiserstuhl zorgen ervoor dat dit het geval is.

Baden strekt zich uit van de Tauber in het noorden tot het Bodenmeer in het zuiden. De negen gebieden waarin het teeltgebied is verdeeld, verschillen qua landschap, bodemtype en klimaat, waardoor hier men een grote verscheidenheid aan wijnen maakt. In het noorden van het teeltgebied, in Tauberfranken, aan de Badische Bergstraße en in Kraichgau, ligt de focus op Rivaner, Riesling en Pinot Meunier.

In het midden van Baden, in de Ortenau, verbouwd men Pinot Noir, Riesling (ook bekend als Klingelberger) en Pittige Gewürztraminer (Clevner). Het zuiden, in de Breisgau, op de Kaiserstuhl en in de Tuniberg, daar domineert ook de pinot noir alsmede de Pinot gris. De oude witte wijnsoort Gutedel is aangeplant in Markgräflerland tussen Freiburg en de Zwitserse grens.  De Pinot Noir en Müller-Thurgau gedijen uitstekend dan weer aan het Bodenmeer.

Baden= Pinot noir land

Baden is de belangrijkste Duitse regio voor Pinot Noir. Het is erg populair in al zijn diversiteit aan stijlen en smaken. Ook als rosé of Weißherbst. Fluweelzachte, krachtige wijnen rijpen steeds vaker in barriques. Dit is niet de enige Pinot hier. Meer dan de helft van de wijngaarden is beplant met Burgunder-variëteiten.  Spätburgunder, de eerder genoemde Pinot Noir; Grauburgunder, een droge, voedselvriendelijke wijn. deze laatste is hier vaak op de markt gebracht onder het synoniem Ruländer om een ​​rijkere, vollere (en zoetere) stijl aan te duiden; en Weißburgunder, neutraal genoeg om veel voedsel te begeleiden. De lokale ‘Badisch Rotgold’ is de naam van de rosékleurige specialiteit gemaakt van Pinot Noir en Pinot Gris.