Pais Vasco

De wijnstreek van Baskenland is het land van de pittige, pittige en licht bruisende wijn Txakolina. Deze heldere, verfrissende, pittige, licht bruisende, droge en zeer minerale wijn wordt voornamelijk gemaakt van lokale druiven genaamd Hondarribia Zuri en Hondarribia Beltza. Afhankelijk van de producent zie je misschien ook andere druiven erin gemengd, zoals Chardonnay, Riesling, Folle Blanche en Petite Manseng.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Pais Vasco (officieel La Comunidad Autonoma del País Vasco) is een fel onafhankelijke regio gelegen aan de noordkust van Spanje. Vlakbij de Pyreneeën en de grens met Frankrijk.

Het Cantabrische gebergte vormt de westelijke grens. Het beroemde wijngebied Rioja ligt in het zuiden. Desondanks staat de regio niet bepaald bekend om zijn wijn, hoewel een groep vastberaden wijnproducenten lang heeft gestreden om erkenning. Desondanks heeft De historische havenstad Bilbao (de thuisbasis van het Guggenheim Museum) en de prachtige badplaats San Sebastian  die bezoekers naar het gebied weten te trekken.

Txakolina

Pais Vasco-wijn is synoniem met Txakolina, een wijnstijl die inherent is aan de wijncultuur en -tradities van de regio. Deze wijn is eenvoudig en ongecompliceerd. Het heeft een verfrissende stijl met door fruit gedomineerde karakters. Het kan zowel een lichte sprankeling als een hoge zuurgraad hebben. De traditionele manier om Txakoli te serveren is om het bovendien van een hoogte te schenken om het bruisen te vergroten.  Daarmee tracht men het beste in de wijn naar boven te halen.

De belangrijkste druivensoorten zijn hier Hondarrabi Zuri voor wit en Hondarrabi Beltza voor rood.  Ook Bordeleza Zuria (Folle Blanche), Izkiriota Ttipia (Petit Manseng) en Izkiriota (Gros Manseng) zijn toegestaan.

Geologie

Het belangrijkste geologische kenmerk van de Pais Vasco is het Baskische gebergte, dat door de hele regio loopt. De meeste wijngaarden bevinden zich nabij de kust rond Bilbao, waar het zeeklimaat wordt gekenmerkt door veel regen en milde temperaturen tijdens het groeiseizoen. Verder naar het zuiden, richting de Ebro-vallei en Rioja, is er minder wijnbouw.

El País Vasco is de thuisbasis van drie DO’s, Arabako Txakolina, Bizkaiko Txakolina en Getariako Txakolina.