Côtes Catalanes

Côtes Catalanes is een van de belangrijkste IGP’s in de regio Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankrijk en beslaat het departement Pyrénées-Orientales aan de grens met Spanje. Wijngaarden bedekken de oostelijke uitlopers van de Pyreneeën, een gebied dat ook wordt gebruikt voor de appellations Côtes du Roussillon, Banyuls en Collioure. De IGP bestaat om een geografische aanduiding te geven voor wijnen die zijn gemaakt buiten de bestaande AOC-vinificatievereisten of toegestane stijlen
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Côtes Catalanes is een van de belangrijkste IGP’s in de regio Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankrijk. Deze beslaat hetzelfde gebied als het administratieve departement Pyrénées-Orientales. Een breed scala aan druivensoorten is toegestaan.

De meeste wijnen die de IGP van de Côtes Catalanes claimen, kunnen ook de departementsnaam Pyrenées-Orientales opeisen. Uitzondering zijn de weinige wijnen die men in de Banyuls en Collioure zone maakt, maar niet in aanmerking komen voor de relevante AOP. Deze kunnen geclassificeerd zijn als IGP Côte Vermeille.

Het departement strekt zich veel verder naar het oosten en landinwaarts uit dan alle AOP-zones van Roussillon, tot aan de grens met Andorra. De wijngaarden bevinden zich echter meestal in het westen van de zone. Dichter bij de zee, in de oostelijke uitlopers van de Pyreneeën. Dit is waar de appellations Côtes du Roussillon, Banyuls en Collioure te vinden zijn.

De IGP bestaat voornamelijk om een ​​geografische aanduiding te geven voor wijnen die zijn gemaakt buiten de bestaande AOP-vinificatievereisten of toegestane stijlen. Maar men maakt nog veel meer wijnen. Deze verkoopt men onder de appellations Côtes du Roussillon en Côtes du Roussillon Villages op AOC-niveau.

Breed scala aan terroir

De IGP bestrijkt een breed scala aan terroir.  Men kan in grote lijnen dit omschrijven als mediterraan, met met garrigue bedekte heuvels en een heet, droog klimaat. De arme, droge bodems zijn zeer geschikt voor wijnbouw. Wijnstokwortels moeten diep de grond in trekken om water te vinden. Weinig regen leidt tot een concentratie van smaken in de druiven.

De meeste wijngaarden liggen op hellingen op het oosten die openstaan ​​voor mariene invloeden. De zeebries helpt de wijngaarden op te frissen tijdens de warme, zonnige dagen, en de wind van de besneeuwde toppen van de Pyreneeën verkoelt de wijngaarden ‘s nachts, waardoor de druiven zuurgraad en smaak ontwikkelen.

Klassieke druiven hier

De klassieke mediterrane variëteiten – Grenache, Mourvèdre, Cinsaut en Carignan – domineren de wijnen die onder de benaming worden gemaakt en genieten als zodanig van de beste wijngaarden. Internationale variëteiten zoals Merlot en Cabernet Sauvignon worden geplant in de lager gelegen gebieden waar meer vruchtbare gronden niet zo bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van de wijnstokken.