Castilla La Mancha

Castilla La Mancha is een heel uitgestrekt gebied met heel veel wijn. Wist u dat tot voor de kort de onbekende Airèn druif de meest aangeplante druif te wereld was? De wijn hiervan werd meestal gedistilleerd tot Brandy maar door moderne vinificatie technieken worden hier tegenwoordig prima wijnen van gemaakt. Dat is ook waar nu Castilla La Mancha voor staat. Veel uitstekende en heel betaalbare wijnen, ook van de Spaanse Tempranillo druif, die ze hier dan wel weer Cencibel noemen. Castilla la mancha is gewoon lekker! En gelukkig is er genoeg van!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 11 resultaten

Het landschap van Castilla-La Mancha is uitgestrekt. Heel uitgestrekt! Castilla La Mancha wordt ook wel Castilla la Nueva genoemd. Castilla-La Mancha ligt in het midden van Spanje op een hoog plateau. Een hoog plateau met uitgestrekte wijngaarden die veel, ja heeeel veel, Spaanse wijn voortbrengen. Het leven is hier hard en het is hier overleven. Geen feest! Castilla-La Mancha heeft in de zomer temperaturen die overdag 45 graden Celsius kunnen halen. In de winter is het hier koud en vaak ver onder nul. Door de “wind chill factor ” voelt het hier dan nog veel kouder aan. 

Tot aan de horizon zie je hier wijngaarden. Wijngaarden waar je als kleine wijnboer alleen maar van kunt dromen. La Mancha is dan ook het grootste wijnproducerende gebied ter wereld, met een totaal areaal van 191.699 hectare wijngaard, een echt ongelooflijk getal dat ervoor zorgt dat een groot deel van alle wijn die geproduceerd wordt in Spanje hier wordt gemaakt. Bijna alle druiven worden hier dan ook machinaal geplukt. De grond is hier relatief goedkoop, dus kun je de rijen verder uit elkaar planten. Dit werkt positief voor de wijndruiven. Lekker veel opbrengst. Veel druiven. Kwaliteit wel eens mwah…. maar verdelgingsmiddelen gebruiken ze hier nagenoeg niet. Hoeft ook niet vanwege de droogte. Geen schimmels en weinig ziektes. Veelal wordt er in dit grote wijngebied dan ook biologisch gewerkt, maar het biologische label ontbreekt wel vaak op het etiket om prijstechnische redenen. Te duur om het certificaat te halen. 

9 wijnregio’s

Castilla-La Mancha bestaat uit 9 wijnregio’s en iedere regio heeft zijn eigen stijl en type wijnen. De verschillen moet je gewoon proeven en ondervinden. De DO wijnregio’s zijn:Almansa, Jumilla, La Mancha, Manchuela, Méntrida, Mondjar, Ribera del Júcar en Valdepenas.

Sinds het begin van deze eeuw bestaat de aanplant in Castilla La Mancha voornamelijk uit de witte Airén. Tot voor enkele jaren geleden de meest aangeplante druif ter wereld!  Enerzijds levert deze basiswijn voor de brandy industrie van Jerez en anderzijds witte tafelwijnen. Kwalitatief zijn de pure Airén wijnen pas in de jaren ’90 interessant geworden, dankzij de introductie van moderne vinificatieapparatuur. De tweede druif op de hoogvlakte is de Tempranillo, ter plekke bekend als Cencibel. 

De toegenomen omzet in de jaren ’70 en ’80 van de 20e eeuw zorgde ervoor dat de meeste coöperaties hun traditionele ‘tinajas’ (open, aardewerken vaten) konden inruilen voor onberispelijke tegelvloeren en nauwgezet schoongemaakte roestvrijstalen materiaal. Het door computers gecontroleerde oogsten hielp de kwaliteit te verbeteren. Snel en gekoeld transport van wijngaard naar persen en zacht persen met een gecontroleerde gisting op lage temperaturen hebben gezorgd voor een nieuwe generatie witte wijnen gemaakt van de Airéndruif. Je ziet ze dan ook steeds meer! De nieuwe methodes zorgen dat de verfijnde fruitige aroma’s behouden blijven en dat secundaire smaakindrukken onderdrukt worden. Sommige bedrijven produceren alleen jonge wijnen, terwijl andere hun rode wijnen laten ouderen. Ook zien we hier een generatie die steeds meer de richting van de vin nature opgaat.