Pomerol

Zoals de wijnstreken van Bordeaux gaan, is Pomerol bedrieglijk bescheiden. Het is niet allemaal uitgelokt met Châteaux zoals Medoc; het is geen pittoreske toeristische bestemming zoals Saint Émilion en het heeft geen classificatiesysteem geïmplementeerd. Toch is het de thuisbasis van de duurste wijn ter wereld: Château Pétrus !
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Pomerol is een zeer gerespecteerde appellatie voor rode wijn.  In de regio Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk. Zowel historisch als fysiek onderscheidt het zich van andere Bordeaux-appellations. Het komt niet overeen met het geaccepteerde beeld van een Bordeaux-wijndistrict.  Bijvoorbeeld als een welvarend, al lang bestaand, met kastelen beladen gebied, met een uiterst belangrijk (zij het enigszins verouderd) classificatiesysteem. Pomerol is geen van deze dingen.  Echter het is er toch in geslaagd een plaats te verdienen in ‘s werelds meest gerespecteerde wijnregio.

Géén cru systeem

Pomerol heeft geen geformaliseerd wijnclassificatiesysteem (zoals de Médoc, Graves, Sauternes en Saint-Émilion).  Het is in relatief korte tijd tot zijn huidige glorie gestegen. Terwijl de appellatie in het midden van de vorige eeuw nauwelijks werd erkend, zijn wijnen als Petrus en Le Pin nu beduidend duurder dan veel cru classé-eigendommen in de al lang bestaande Médoc.

Pomerol ligt in het oosten van de regio Bordeaux, in de buurt van Saint-Émilion, in het gebied dat bekend staat als de Libournai.  Hoewel de meeste benamingen zijn vernoemd naar een dorp of stad binnen hun grenzen, heeft Pomerol zo’n epicentrum niet. Het is een onveranderlijke 800 hectare grote grindbank, die slechts 20 meter stijgt en daalt. Het totale wijngaardoppervlak van de appellatie beslaat ongeveer 792 hectare

Het zuiden en westen van de appellatie hebben zanderige gronden in vergelijking met de iets zwaardere gronden in het oosten, die een bepaald aandeel klei bevatten. Het is in dit oostelijke deel, op het iets hoger gelegen land waar Pomerol Saint-Émilion ontmoet, dat de beste wijnen worden geproduceerd. Drie van de meest gewaardeerde Pomerol-producenten – châteaux Pétrus, Lafleur en Le Pin – zijn hier gevestigd.

Merlot

Merlot is de dominante druif in Pomerol en speelt een grote rol bij het op jonge leeftijd rijk, soepel en toegankelijk maken van de wijnen, terwijl ze ook in staat zijn tot langdurige veroudering. Cabernet Franc is ook vaak aanwezig, wat structuur en een element van hartige kruiden toevoegt. Deze kenmerken zorgen ervoor dat Pomerol-wijnen zeer gewild zijn op de internationale markt.

De prevalentie van Merlot heeft zijn risico’s voor Pomerol, net als voor het naburige Saint-Émilion. Merlot is een vroegbloeiend ras en is gevoelig voor voorjaarsvorst. In het seizoen van 1991 en 2021 bijvoorbeeld beschadigde voorjaarsvorst een groot deel van de Pomerol-wijnstokken. In feite diende dit alleen maar om de marktwaarde te verhogen. De vraag was toch al veel groter dan het aanbod.

De plaats van Pomerol in de internationale wijnwereld is voorlopig zeker, gezien de aanhoudende toename van de vraag naar prestigieuze wijnen en de beperkte productie van deze kleine, op kwaliteit gerichte appellatie.