Valencia

Het is misschien niet zo bekend als de paella of de sinaasappels, maar Valencia produceert al millennia wijn. Als er een wijn is die is geïdentificeerd met Valencia, dan is het historisch gezien Moscatel. In de meeste gevallen is het Moscatel de Alejandría die het publieke imago heeft gedomineerd, een variëteit die vaak wordt beschouwd als de geheel minder glamoureuze neef van Muscat Blanc à Petits Grains.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Valencia is een provincie in het centrum van de zonnige oostkust van Spanje, misschien beter bekend om sinaasappels (en paella) dan om wijn. Het administratieve centrum van Valencia is de gelijknamige stad. Op twee na grootste van Spanje en de grootste haven van de Middellandse Zee. In de moderne tijd is de wijnproductie van Valencia meer gericht op kwantiteit dan op kwaliteit, hoewel dit nu geleidelijk aan het veranderen is.

Naast de Valencia DO-titel is deze provincie ook de thuisbasis van de Utiel-Requena Denominación de Origen.

Valencia DO

De Valencia DO-wetten zijn gecontroleerd door de lokale Consejo Regulador , opgericht in 1957. De Valencia Denominacion de Origen-wijntitel beslaat 13.000 hectareongelijk verdeeld over twee verschillende geografische gebieden. Het kleinere gebied, Clarino, ligt ongeveer 65 kilometer ten zuidwesten van de stad Valencia en grenst aan de noordelijke rand van de DO-zone van Alicante. Vlezige rode wijnen van de druivensoorten Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot zijn hier de specialiteit. Het grotere gebied, waar de meeste wijngaarden liggen, ligt landinwaarts vanaf de stad. Het strekt zich uit naar het noorden en westen tot aan de uitlopers van het Sistema Ibérico-gebergte.

Hoge wijngaarden voor koelte

Wijngaarden zijn hier geplant op een hoogte van 700 tot 1100 meter. Dit maakt het de hoogste en koelste van de Valencia DO-subzones, en daarom het meest geschikt voor de productie van droge witte wijnen. Macabeo en de lokale Merseguera zijn hier de druivensoorten bij uitstek.

Lager in de Turia-vallei ligt de tweede productiezone, waar men de zoete, eigenaardige Moscatel de Valencia-wijn uit de regio produceert. Moscatel de Alejandra is de druivensoort achter de heerlijk zoete wijnen die ze hier maken.

Net ten oosten van de Turia-vallei ligt de Valentino-zone, die een grotere verscheidenheid aan stijlen genereert dan zijn buren. Witte wijnen worden hier gemaakt van Macabeo en Merseguera, maar ook van de Franse “internationale” druiven Chardonnay en Semillon. De favoriete rode wijnsoorten hier zijn Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Tot nu toe is er geen enkele, archetypische “Valenciaanse” wijnstijl, hoewel de geleidelijke overgang naar kwaliteit (weg van de in bulk geproduceerde hoeveelheid waarop de regio zich in de 20e eeuw concentreerde) draaide om rijke, fruitgedreven rode wijnen gemaakt.

Traditioneel is het wijnportfolio van de regio verspreid over verschillende stijlen. Deze omvatten gemakkelijk drinkbare rode, witte en rosé wijnen, stevige doble pasta rode wijnen en versterkte moscatels. De provincie produceert ook een kleine hoeveelheid mousserende Cava.