Côtes de Toul

Côtes de toul is een klein wijngebied in het Noord-oosten van Frankrijk. Mede door de klimaatopwarming worden hier tegenwoordig lichtvoetige maar zeer smakelijke wijnen gemaakt. De meest bekende zijn de zogenaamde “vins gris”, eigenlijk lekkere fruitige en sappige rosé’s. maar ook rode wijnen gemaakt van de Pinot Noir druif zijn niet te versmaden.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Côtes de Toul is een appellatie voor wijnen geproduceerd in de regio Lotharingen in het noordoosten van Frankrijk. Delicate lichtroze “vin gris”, eigenlijk een soort van rosé wijn. Deze zijn meestal gebaseerd op de Gamay-druivensoort. Het is hier de belangrijkste wijnstijl.

Appellation-wetten vereisen dat Gamay 85 procent van de vin gris-melange mag uitmaken. De wijn moet minimaal 10 procent Pinot Noir en maximaal 5 procent Auxerrois bevatten.

Côtes de Toul rouge is een druif Pinot Noir. De witte wijnen van de appellation uitsluitend van Auxerrois mogen worden gemaakt.  Kleine producties en maar weinig wordt geëxporteerd.

De wijngaarden van de appellatie zijn gecentreerd in het dorp Toul aan de westelijke oever van de rivier de Moezel. Het toegestane wijnbouwgebied beslaat acht dorpen binnen het administratieve departement Meurthe-et-Moselle.

De Duitse grens bij Saarbrücken ligt ongeveer 60 kilometer naar het noordoosten. Luxemburg ligt op ongeveer dezelfde afstand, direct naar het noorden.

De wijngaarden die het dorp Toul omringen, behoren tot de meest noordelijke van Frankrijk, maar zijn in dit opzicht verslagen door de andere Lorraine AOP, de Moezel. De zone ligt een klein eindje stroomafwaarts (noorden), ten zuiden van Metz. De rivier loopt dan door de Luxemburgse Moezelstreek en de veel bekendere Duitse Moezel.

Ondanks de hoge breedtegraad, zorgt het op het zuiden en oosten gerichte aspect van de heuvels ervoor dat de wijnstokken zijn blootgesteld aan voldoende zonlicht om te rijpen. Tevens ook  beschut tegen koude noordwestelijke winden. Hierdoor zijn de effecten van het landklimaat getemperd.

De meeste van deze hellingen profiteren van mergelbodems met een hoog aandeel kalksteen. Deze bodems houden voldoende water vast om de wijnstok gehydrateerd te houden.

Wijngeschiedenis Côtes de Toul

De wijngaarden die vandaag de dag Côtes de Toul-wijn maken, zijn de overblijfselen van een ooit bloeiende wijnindustrie die grote delen van zowel de Elzas als Lotharingen besloeg. Het gebied stond niet alleen bekend om zijn Riesling; het produceerde ook een aanzienlijke hoeveelheid basiswijnen voor gebruik in de mousserende wijnen van Champagne.

Echter, de verwoestingen van phylloxera in de jaren 1860, gevolgd door jaren van inefficiënt wijngaardbeheer en niet-aflatende industrialisatie, lieten het wijnbouwerfgoed van de regio bijna vergeten. De bezetting van het gebied door Duitse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog had ook een significant effect op de wijnbouw in Lotharingen, gevolgd door de loopgraven van de geallieerden die de invasie afweren.