Napa Valley

Cabernet Sauvignon-wijnen uit Napa Valley zijn echt ongelooflijk. De heuvelachtige en bergachtige regio’s zoals Stag’s Leap District en Howell Mountain produceren hartige, peperige en rokerige Cabernet Sauvignon. De druiven die in de vallei groeien, zijn typisch weelderig en fruitig met smaken van bramen en mokka.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Napa Valley, een uur rijden ten noorden van San Francisco, Californië. Het is het beroemdste en meest prestigieuze wijngebied in de Nieuwe Wereld. Hoewel een aantal druivensoorten in de wijngaarden van de vallei worden verbouwd, staat het gebied vervolgens bekend om zijn Cabernet Sauvignon. De klassieke “Napa Cab”. De archetypische Napa Valley-wijn, is een rijke, op eikenhout gerijpte rode wijn met aroma’s van zwarte bes, bosbes, zoethout, vanille en rokerige, bitterzoete chocolade.

De vallei ligt direct ten noorden van de baai van San Pablo. Loopt ongeveer 60 km ZO – NW tussen de bergketens Vacas en Mayacamas (respectievelijk in het oosten en westen).

Napa wereldberoemd

Er zijn verschillende redenen voor de wereldwijde bekendheid van Napa Valley als wijngebied. Het meest voor de hand liggend is dat de wijnen zijn geproduceerd volgens hoge normen.  In een populaire stijl en bovendien zeer goed “gemarketed”. Dan is er de bereikbaarheid van de regio vanuit San Francisco. Dit trekt jaarlijks miljoenen wijntoeristen naar de vallei om de wijnen en gastronomie van wereldklasse te proeven. En niet minder belangrijk (zelfs na bijna vier decennia) is de triomf van Napa Valley-wijnen over hun rivalen uit Bordeaux en Bourgondië in het Parijse oordeel van 1976. Napa staat stevig op de kaart. Robert Mondavi, die zijn wijnmakerij in 1966 oprichtte, is dan ook beschouwd als een van de pioniers van de moderne wijnindustrie in Napa en als een van de eerste voorstanders van rassenetikettering.

Zinfandel still going strong

Het assortiment druivensoorten dat in de Napa Valley is aangeplant gestaag geëvolueerd. Cabernet Sauvignon is vol vertrouwen uitgegroeid tot Napa’s sterspeler en is de meest aangeplante druif in bijna alle subregio’s van de vallei. De opmerkelijke uitzondering op deze regel is Carneros, wiens koele, luchtige mesoklimaat beter geschikt is voor Pinot Noir en Chardonnay. Merlot is ook prominent aanwezig, hoewel het sinds het uit de gratie raken in de jaren negentig nu vooral gebruikt is als mengcomponent voor Napa’s Meritage-wijnen en Bordeaux-melanges. Hoewel het hier slechts een klein deel van het wijngaardgebied van de vallei vertegenwoordigt, blijft Zinfandel belangrijk in de Napa-wijnportfolio. Locaties op hellingen boven de vallei bieden precies het soort warme, droge omgeving waarin Zinfandel (de kenmerkende variëteit van Californië) het beste presteert, vooral op rotsachtige, goed doorlatende hellingen.

Witte wijnen zijn hier intussen sterk in de minderheid.  Echter spelen een waardevolle ondersteunende rol en brengen een element van diversiteit in de vallei. Ooit was Riesling de favoriete variëteit. Deze is nu bijna volledig vervangen door Sauvignon Blanc en Chardonnay.

Klimaat, geologie en topografie zijn drie essentiële componenten die Napa Valley zo’n eersteklas wijnbouwgebied maken. De gecombineerde invloeden van San Pablo Bay en de heuvels van de North Coast Ranges zijn verantwoordelijk voor het zeer bijzondere mesoklimaat van de vallei. De baai genereert ochtendmist en de heuvels leiden het landinwaarts. Concluderend: Zonder deze mist die vanuit de baaien aan komt rollen, zou het klimaat in de vallei aanzienlijk warmer zijn dan nu. Hierdoor is het moeilijk  om structuur en balans in de wijnen te bereiken. De mist bereikt de hogere delen van de vallei echter niet.  Deze zijn afhankelijk van de verkoelende effecten van de hoogte om hun wijnstokken in evenwicht te houden.

Bosbranden

Tenslotte hebben verschillende delen van de Napa-vallei hebben geleden onder de bosbranden van oktober 2017. Eén brand begon op Atlas Peak, waardoor de evacuatie van wijngaardarbeiders per helikopter noodzakelijk was. De wijnmakerij van Signorello Estate werd vernietigd. het beroemde Stags’ Leap Winery was een van degenen die beschadigd waren.