☰ MENU
Menu

Ahr

De Ahr, genoemd naar het riviertje wat door het dal loopt, is een klein maar fijn wijngebied. Heerlijke en magistrale Spätburgunders komen hier vandaan die de Bourgogne in prijs en in kwaliteit soms wel misschien van de troon stoten. Juist door hun specifieke warme dal en betere wijnbouwtechnieken kan de Duitse Versie van de Pinot Noir hier mooi rijp worden. Ook is hier een vroegrijpende mutant “de Frühburgunder” aangeplant. Een opkomend Wijngebied en zelfs ook binnen een 3 uurtjes met de auto te bereiken.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

De Ahr is een van de minst bekende en meest noordelijke wijnregio’s van Duitsland, bekend om zijn rode Pinot Noir-wijnen. Het ligt direct ten noorden van de Moezel en volgt de rivier de Ahr in de laatste fase van zijn reis naar de samenvloeiing met de Rijn.

Je zou verwachten dat een wijngebied zo ver naar het noorden (50 ° N) zich specialiseert in witte wijnen – zoals bijna elke andere wijnregio met een koel klimaat. De naburige Moezel en Mittelrhein zijn immers allebei duidelijk voorstander van witte wijnen.

Groeiende kwaliteit

Ahr produceert echter ongeveer 85 procent rode wijnen, waarvan ongeveer driekwart van Spätburgunder (Pinot Noir). Het klassieke voorbeeld is steenrood van kleur en ruikt naar rode kersen, zoete kruiden en bosbodem. Vatveroudering kan kruiden en hartige tonen toevoegen.

Ahr Pinot Noir is nu een veel serieuzere, modernere en “internationale” wijnstijl die het ooit was. Tot 30 jaar geleden waren de wijnen vaak licht zoet en erg bleek. Tegenwoordig zijn ze onveranderlijk droog en dieper van kleur.

In heel Duitsland (het meest duidelijk in Pfalz en Baden), geholpen door klimaatverandering, is de populariteit van Pinot Noir gestaag toegenomen. De golf van interesse heeft het Duitse Spätburgunder naar nieuwe hoogten gebracht. De eerder rijpende Pinot Noir-kloon, Fruhburgunder, is van bijna uitsterven gered.

Andere belangrijke variëteiten in de Ahr-wijngaarden zijn Riesling en Portugieser. Ahr Rieslings variëren aanzienlijk, afhankelijk van de wijngaard waar ze vandaan komen. Die van zonnigere, warmere locaties hebben de neiging om rijke fruitige aroma’s van gebakken sinaasappel, perzik en limoenschil te tonen. Die uit koelere, meer schaduwrijke gebieden zijn qua stijl dichter bij de Moezel Riesling: lichter, citroenachtiger en meer mineraal.

De jaarlijkse wijnproductie van de Ahr-regio is klein. In 2014 bedroeg het gehele wijngaardareaal van de regio slechts 545 hectare (1.345 acres). Dit is slechts 6 procent van het wijnbouwareaal in het naburige Moezel, en slechts 2 procent van dat in de meest productieve wijnregio van Duitsland, Rheinhessen.

De opbrengsten zijn hier beduidend lager dan in andere Duitse wijngebieden; de gemiddelde wijnbouw in de Moezel levert ongeveer 25 procent meer wijn op dan in de Ahr. Veel telers werken op zeer kleine schaal. Historisch gezien hebben veel wijngaarden weekendprojecten voor hun eigenaren vertegenwoordigd. Het is niet verwonderlijk dat Ahr-wijnen vrij zeldzaam zijn en vrij moeilijk te vinden zijn buiten Duitsland.

Ahr groeiomstandigheden

In het koele Noord-Duitse klimaat is zonneschijn van levensbelang. Zonder dit hebben de druiven weinig of geen kans om volledig te rijpen. Zo komen de beste Ahr-wijnen van steil glooiende wijngaarden die ongeveer op het zuiden liggen en veel zonneschijn kunnen opvangen.

Zelfs binnen een regio zo klein als Ahr zijn er aanzienlijke verschillen in landschap en mesoklimaat. Aan de westelijke, hogere kant van de regio bevinden de wijngaarden zich op steile hellingen, onderbroken door steile, rotsachtige ontsluitingen en omgeven door dicht bos. De hele dag door verwarmt de zon hun donkere vulkanische bodems, die de warmte tot in de nacht vasthouden en de temperaturen enigszins egaliseren. De met bos bedekte heuvels en steile ontsluitingen bieden ook bescherming tegen de koude noordenwinden, die anders de warmte zouden wegvagen.

In het midden van de regio maakt de rivier scherpe bochten rond de dorpen Mayschoss, Rech en Dernau, voordat ze een laatste scherpe bocht maakt naar Walporzheim. Na Walporzheim wordt het dal breder in vlakker, zachter terrein richting Neuenahr-Ahrweiler, Heimersheim en tenslotte de Rijn.

De rivier de Ahr zelf is smaller dan de Moezel en de hellingen erboven zijn zelden zo hoog. In Piesport, in het hart van de Moezel, stijgen de met wijngaarden omzoomde hellingen tot 300 m (980 ft) boven de zeespiegel. Hier in Ahr bereikt slechts een klein aantal wijngaarden (in Altenahr, Maychoss en Dernau) deze hoogte.