De Sauvignon blanc is een witte druif met een groenige schil. De oorsprong van deze druif ligt in zuidwest Frankrijk zoals in Sauternes en Barsac. De wijn is veel voorkomend en bekend in Loirevallei en Bordeaux. Het stadje Sancerre staat bekend om zijn dunne, hartige sauvignon blanc. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zowel zoet als droog. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. In Nieuw-Zeeland is het de belangrijkste druif en wordt verbouwd in streken als Marlborough, Hawke’s Bay en Nelson.

Knisperend droge Sauvignon blanc

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Het karakter van wijnen komt sneller tot uitdrukking wanneer ze worden geteeld in kalkrijke bodems. Bij het proeven doet de smaak denken aan groene appels en kruisbessen. Bij voller gemaakte Sauvignon blanc wijnen kun je soms ananas en lychee proeven. De wijn heeft een frisse afdronk. Wijnen uit de Loire zijn vaak knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak.

Je kunt het goed combineren met kruidige sauzen met kip-, tofu- of visgerechten. Of maak een combinatie met zachte geitenkaas (chèvre) of met Thaise en Vietnamese gerechten.

Wereldwijd verschil

In de Loire (Frankrijk) zijn de wijnen soepel, fris en met kruidige aroma’s, mineraliteit. In Nieuw-Zeeland bevatten de wijnen tonen van groen tropisch fruit met vaak wat restsuiker om de hoge zuurgraad te compenseren.