☰ MENU
Menu

Druiven zorgen voor het brede palet aan smaken en geuren van wijn

Wijndruiven zijn de basis van wijnproductie en spelen een essentiële rol bij het bepalen van de smaak, het aroma en de kenmerken van de resulterende wijn. Er zijn duizenden verschillende soorten wijndruiven over de hele wereld, elk met hun eigen unieke eigenschappen en smaakprofielen. Hier zijn enkele belangrijke punten over wijndruiven:

Verscheidenheid aan soorten: Er zijn twee hoofdcategorieën wijndruiven: blauwe druiven (voor rode wijn) en witte druiven (voor witte wijn). Binnen deze categorieën zijn er talloze variëteiten, elk met zijn eigen kenmerken.

  • Terroir: De omgeving waarin de druiven groeien, staat bekend als terroir en heeft een enorme invloed op de smaak van de druiven. Factoren zoals bodemtype, klimaat, hoogte en blootstelling aan de zon beïnvloeden de groei en rijping van de druiven, wat uiteindelijk de smaak en complexiteit van de wijn bepaalt.
  • Smaakprofielen: Verschillende druivensoorten hebben verschillende smaakprofielen. Sommige druiven zijn bijvoorbeeld van nature zoet, terwijl andere meer zuur of kruidig zijn. Dit komt voort uit de genetische kenmerken van de druif en de omgevingsfactoren waaronder ze groeien.
  • Gebruik in blends: Veel wijnmakers mengen verschillende druivensoorten om een gebalanceerde en complexe wijn te creëren. Het combineren van druiven met verschillende eigenschappen kan leiden tot een wijn met meer diepte en karakter.
  • Regionale specialiteiten: Bepaalde druivensoorten gedijen beter in specifieke wijnbouwgebieden, waar ze bekend staan om hun unieke smaak en kwaliteit. Bijvoorbeeld, Pinot Noir uit de Bourgogne regio van Frankrijk, of Malbec uit Argentinië.
  • Evolutie van smaak: De smaak van een wijn kan ook veranderen naarmate deze ouder wordt. Dit wordt vaak gezien bij premium wijnen, waarvan de smaak zich ontwikkelt en complexer wordt naarmate de wijn rijpt.
 
Op wijnen.nl hebben we heel veel wijnen van veel verschillende druiven. In dit overzicht staan ze op alfabetische volgorde.

Alle wijndruiven

Alle druiven komen uit de familie Vitaceae. Toch is het in de lagere subclassificaties waar de overkoepelende kenmerken en onderscheidingen van de druiven aanleiding geven tot hun verschillende toepassingen, waardoor sommige druiven superieur zijn voor het maken van wijn en andere voor sappig kauwen op een hete zomerdag.

De fundamentele kenmerkende verschillen tussen tafeldruiven en wijndruiven zijn dat tafeldruiven, ondanks hun dunnere schil, steviger zijn vanwege hun hogere verhouding vruchtvlees (“pulp”) tot sap. Ze zijn economisch beter, omdat ze beter van het veld naar de winkel kunnen reizen, en ze worden vaak pitloos gekweekt. Tafeldruiven bevatten minder zuur en minder suiker dan wijndruiven, hoewel ze nog steeds zoet smaken als ze puur worden gegeten.

Wijndruiven daarentegen hebben een hogere concentratie en veel suikerhoudend sap van binnen. Ze reizen niet of zijn niet goed houdbaar, hoewel er bijna niets dichter bij de hemel is dan een gedroogde, rozijnen druif die rechtstreeks van de wijnstok wordt gegeten! Wijndruiven hebben een dunne schil, en hun hoge suikergehalte leidt tot een robuuste gisting en een hoger alcoholgehalte. Daarentegen leidt het lage suikergehalte van tafeldruiven tot minder smaakvolle, minder robuuste wijn die niet goed bewaart.

Van de 10.000 druivensoorten zijn er 4020 unieke druivensoorten bekend waar wijn van gemaakt wordt.Tel daarbij op dat wijn ook vaak van meerdere druivensoorten wordt gemaakt en je komt op ontelbare mogelijkheden. Toch worden er op 50% van alle wijngaarden wereldwijd maar 33 verschillende soorten druiven geteeld. Daarvan is de meest aangeplante druif de Sultanina. Daar wordt alleen niet heel veel wijn van gemaakt. De meeste eindigen, je raadt het misschien al, als rozijn. Hieronder hebben al de nodige voor u beschreven!