Carignan

Carignan is een druif die in Zuid-Frankrijk en Spanje veelvuldig is aangeplant. De druif levert vrij krachtige wijnen die in hun jonge jaren ook fruitig zijn. 
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Carignan is een druif die in Zuid-Frankrijk en Spanje veelvuldig is aangeplant. De druif levert vrij krachtige wijnen die in hun jonge jaren ook fruitig zijn. Als wijn kan Carignan druif ook behoorlijk zwaar zijn en de wijn is meestal rijk aan tannines en zuurgraad. In Zuid-Frankrijk worden verzachtende vinificatiemethodes toegepast om ervoor te zorgen dat Carignan wijnen al op redelijk jonge leeftijd al gedronken kunnen worden.

Ondanks de genoemde nadelen is de Carignan veelvuldig aangeplant in het zuiden van Frankrijk. De reden is dat de opbrengst heel hoog is. De Carignan-wijnstok is vrij uitzonderlijk productief, regelmatig met maar liefst 200 hl/ha. Dat is bijvoorbeeld meer dan vier keer zoveel als fatsoenlijke Cabernet Sauvignon.

Hoewel het aandeel van de Carignan in Languedoc-Roussillon gestaag is gedaald, is Carignan in Zuid Frankrijk nog steeds de meest aangeplante wijnstok. De daling zet echter nog steeds door. EU-subsidies stimuleren het rooien van wijngaarden in Zuid Frankrijk. Wijnboeren besloten met name de oude wijnstokken van Carignan te rooien. Zelden wordt Carignan nog als nieuwe wijnstok aangeplant. In de jaren negentig is de aanplant van Carignan in Zuid-Frankrijk al gehalveerd.

Carignan druif