Wijnen van de Carignan druif

Carignan is een druif die in Zuid-Frankrijk en Spanje veelvuldig is aangeplant. De druif levert vrij krachtige wijnen die in hun jonge jaren ook fruitig zijn. 
Categorieën
Rode wijn (6)
Wijnen per land en streek
Cotes du Rhone 3 (1)
Frankrijk (4)
Languedoc-Roussillon (3)
Côtes du Rhône (1)
Sud Ouest (1)
Italië (1)
Toscana (Toscane) (1)
Smaak
Rood: Stevig, Bite, Complex, Gastronomisch (2)
Rood: Veel smaak, Rond, Toegankelijk (4)
Druif
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Carignan is een druif die in Zuid-Frankrijk en Spanje veelvuldig is aangeplant. De druif levert vrij krachtige wijnen die in hun jonge jaren ook fruitig zijn. Als wijn kan Carignan druif ook behoorlijk zwaar zijn en de wijn is meestal rijk aan tannines en zuurgraad. In Zuid-Frankrijk worden verzachtende vinificatiemethodes toegepast om ervoor te zorgen dat Carignan wijnen al op redelijk jonge leeftijd al gedronken kunnen worden.

Ondanks de genoemde nadelen is de Carignan veelvuldig aangeplant in het zuiden van Frankrijk. De reden is dat de opbrengst heel hoog is. De Carignan-wijnstok is vrij uitzonderlijk productief, regelmatig met maar liefst 200 hl/ha. Dat is bijvoorbeeld meer dan vier keer zoveel als fatsoenlijke Cabernet Sauvignon.

Hoewel het aandeel van de Carignan in Languedoc-Roussillon gestaag is gedaald, is Carignan in Zuid Frankrijk nog steeds de meest aangeplante wijnstok. De daling zet echter nog steeds door. EU-subsidies stimuleren het rooien van wijngaarden in Zuid Frankrijk. Wijnboeren besloten met name de oude wijnstokken van Carignan te rooien. Zelden wordt Carignan nog als nieuwe wijnstok aangeplant. In de jaren negentig is de aanplant van Carignan in Zuid-Frankrijk al gehalveerd.

Carignan druif

Carignan druif