Domaine de l‘Ostal

Domaine L’Ostal is het resultaat van een lang gekoesterde droom van Jean-Michel Cazes, eigenaar van het beroemde Château Lynch-Bages uit Pauillac. Zijn wens was om het destijds nog tamelijk onbekende potentieel van de Languedoc te ontwikkelen en er topwijnen te gaan maken. Nou dat is gelukt ! Het is een echter “Grand Vin” uit de Minervois geworden. Echt een tophuis!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Domaine L’Ostal is de realisatie van een lang gekoesterde wens van Jean-Michel Cazes. Hij is tevens eigenaar van het beroemde Château Lynch-Bages uit Pauillac.

Aan de voet van de Montagne Noire creëerde Jean-Michel Cazes Domaine de L’Ostal. Zijn bekwame technische team is intussen volledig toegewijd om dit uitstekende terroir te accentueren.

Jean-Michel Cazes, de eigenaar van Château Lynch-Bages in Pauillac, had jarenlang de Languedoc-regio afgezocht in zijn zoektocht naar uitstekende terroirs. Tot hij op een dag La Livinière ontdekte. Een authentiek dorp aan de voet van de Montagne Noire. De geboorteplaats van de mooiste wijngaarden van de Minervois.

Het terroir van Domaine de L’Ostal ligt tussen Carcassonne en Narbonne in de Languedoc, op de hellingen van de Petit Causse.

Het gebied dat Minervois La Livinière produceert, vertegenwoordigt ongeveer 50% van de totale wijnbouwoppervlakte van het domein. Vanwege zijn landschappen wordt het algemeen beschouwd als een miniatuurreplica van de Minervois.

De bodems zijn opgebouwd uit afwisselende lagen compacte kalksteen en zandige mergel. Deze samenstelling is bevorderlijk voor waterinfiltratie en de ontwikkeling van grondwater, waardoor de wortels van de wijnstok dieper in de grond groeien.

Een ideaal microklimaat voor druiven

Het gebied loopt langs de uitlopers van de Montagne Noire en is grotendeels op het zuiden gericht. Het oneffen terrein bestaat uit heuvels en valleien en heeft een verscheidenheid aan unieke blootstellingen die ervoor zorgen dat elke druivensoort zijn eigen originele aroma’s kan ontwikkelen.

Dit kenmerkende terroir bewerkt men al sinds de oudheid bewerkt en kenmerkt zich door zijn individuele microklimaat met zeer zonnige dagen in contrast met koele wind die van de bergkammen naar beneden waait. Deze afwisseling tussen warme en koele lucht bevordert een gelijkmatige rijping van de druiven.

Hij kocht in 2002 twee aangrenzende landgoederen die hij combineerde tot één domein van 150 hectare, inclusief 60 ha wijngaarden en 25 ha olijfboomgaarden. Ze kozen een naam vol betekenis en geschiedenis: ” l´ostal ”, wat zowel ” huis ” als ook ” familiegroep ” betekent in de oude Occitaanse taal. Het Domaine de L’Ostal werd geboren …

Een compleet vernieuwde wijngaard

De technische teams, onder leiding van Daniel Llose, begonnen onmiddellijk met een uitgebreide herstructurering van de wijngaard. Door middel van rooien, herbeplanting van nieuwe variëteiten en bodemdrainage. Het doel van deze uitputtende benadering was om het volledige potentieel van het terroir. Met de bedoeling de beste druivensoorten als Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan te laten excelleren.

In 2003 kocht de familie als laatste Cazes de Tuilerie Saint-Joseph (tegelfabriek), een prachtig 19e eeuws gebouw dat nu de technische faciliteiten van het domein herbergt. De eerste wijnen, zijn gebotteld in 2004 (Domaine de L’Ostal Cazes Grand Vin) en 2005 (Domaine de L’Ostal Cazes Estibals).