☰ MENU
Menu

Volle & Ronde witte wijn

Volle & Ronde witte wijnen komen in allerlei soorten. Vaak heeft de maakmethode oftewel, de Vinificatie, wat te maken met het volle mondgevoel. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Sommige druiven hebben gewoon de neiging volle wijnen te produceren. Lees heironder meer over dit smaakprofiel, voorbeelden van wijnstijlen en wijn-spijs combinaties.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 16 resultaten wordt getoond

Volle & Ronde witte wijn

Volle en ronde witte wijnen worden gekenmerkt door hun dikke body en ronde mondgevoel. Vaak als gevolg van houtrijping maar dat hoeft niet persé zo te zijn. Het kan ook aan de druif liggen of de maakmethode. Ook helpt het mee als er veel zon schijnt! Deze wijnen hebben vaak een gelaagd geur- en smaakpallet, met Primaire en secundaire aroma’s die zich geleidelijk ontvouwen. De textuur is zijdezacht en rond, met een volmondige body. Ze worden gekenmerkt door een evenwichtig samenspel tussen fruit, zuren en (weleens)houtinvloeden.

Voorbeelden van Druiven en Regio’s

Tot de typische vertegenwoordigers van dit profiel behoren onder andere:

  • Houtgerijpte Chardonnay uit Europa of de nieuwe wereld
  • Houtgerijpte Viognier uit de Rhône vallei
  • Roussanne en Marsanne uit de noord-Rhône
  • Sémillon uit de Bordeaux, Frankrijk of de nieuwe wereld
  • Houtgerijpte Chenin Blanc uit Frankrijk of Zuid-Afrika
  • Volle Ribolla Gialla uit Friuli, Italië
  • Houtgerijpte of sur-lie Fiano uit Campania, Italië
  • Greco di Tufo uit zuid-Italië
  • Volle Vermentino uit Italië

Deze witte wijnen worden vaak gemaakt van druiven geteeld in warmere klimaten. Dit is echter geen vereiste. Extra rijpingstijd en houtlagering dragen bij aan de complexe aroma’s en textuur.

Vinificatie

Een belangrijk aspect in de productie van volle & ronde witte wijn is de malolactische fermentatie. Hierbij worden de appelzuren (malic acid) omgezet naar de zachtere melkzuren (lactic acid). Dit proces draagt bij aan de ronde, romige textuur en vermindert de scherpte, waardoor de wijnen een elegante, fluweelzachte stijl ontwikkelen. Daarnaast worden veel van deze wijnen op de gist (sur lie) gerijpt, wat extra body, textuur en complexiteit toevoegt.

De houtrijping speelt eveneens een belangrijke rol. Een deel van de wijn wordt opgevoed op nieuw eikenhout, wat leidt tot subtiele vanille- en kruidentoetsen. Rijping op oud, gebruikt hout zorgt dan weer voor een meer integere integratie van de houtcomponenten. Het samenspel tussen fruit, zuren, hout en de verschillende vinificatiestappen resulteert in weergaloze wijnen met diepgang en expressie.

Culinaire Harmonie

De rijke, gebalanceerde stijl van deze wijnen maakt ze tot uitstekende begeleiders van diverse gerechten. Ze vormen een prachtige match met vette vissoorten zoals zalm of zeebaars. Ook doen ze het erg goed bij witte vleesgerechten zoals kip in romige sauzen of kalfsgerechten. De volmondigheid en subtiele houttoetsen begeleiden bovendien heerlijk bij pasta’s met romige sauzen, risotto’s en zachte kazen.