De syrah druif of shiraz, zoals hij in Australië wordt genoemd, is vanaf 1990 steeds bekender geworden. De wijnen uit Bordeaux begonnen in die tijd in prijs te stijgen waardoor andere wijnen meer aandacht kregen. Hiervan heeft de Franse syrah kunnen profiteren. In dezelfde periode werden wijnen uit warmere streken populairder. Ook in Australië begon de opmars van de Shiraz. Inmiddels is het in Australië een echte held geworden en is het de meest aangeplante druif.

Oorsprong van de Syrah

De syrah druif wordt in Frankrijk voornamelijk verbouwd in de noordelijke Rhône, de Languedoc, Roussillon, Provence en zuidelijke Rhône. Oorspronkelijk komt deze wijn uit de Noordelijke Rhône. Later is de syrah in de meer zuidelijk gelegen streken aangeplant, zoals Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône. In deze streken wordt de wijn vaak gemengd met andere blauwe druiven zoals de blauwe druiven Grenache, Mourvèdre en Carignan.

Kenmerken

Syrah produceert een dieprode intense kleur, de wijnen bevatten veel tannine, zijn rijk aan zuren en zijn vol en krachtig van smaak. Uit klimaten zoals de Rhône heeft deze druif frisse rood-fruit aroma’s, mooie zuren, wat kruidigs en smaakt vaak duidelijk naar zwarte peper. De druiven van jonge aanplant geuren naar rode rijpe vruchten (cassis) en specerijen (peper). Van oudere wijnstokken bevatten de aroma’s van zwarte bes, pruim, framboos, ceder, zoethout en van bloemen.