☰ MENU
Menu

Pinot Grigio

In Italië heet deze druif Pinot Grigio, in Frankrijk Pinot Gris en in Duitsland is de druif bekend onder de naam Rülander.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–20 van de 25 resultaten wordt getoond

Vragen over Pinot Grigio:

Wat voor smaak heeft pinot grigio?

Een typische wijn gemaakt van Pinot Grigio (Pinot Gris) smaakt naar witte perzik, citroenzest, cantaloupe meloen. Een hele mooie Pinot Grigio kan ook nog kruidige aroma’s hebben van groene amandel en grind.

Is Pinot Grigio droog of zoet?

Over het algemeen zijn de meeste Pinot Grigio wijnen droog tot fruitig van smaak. Maar uiteindelijk ligt het aan de wijnmaker welke stijl wijn hij wilt maken. Alles is mogelijk. De druif leent zich goed voor een half-droge stijl door zijn body en fruitig en kruidige karakter. Ook een knisperend droge stijl bevalt de druif goed door het citrus aroma en de mineraliteit.

Is Pinot Grigio een goede wijn?

Pinot Grigio is Populair onder wijnliefhebbers. Van kenners tot casual drinkers. De druif kan makkelijke fruitige borrel en terraswijnen opleveren maar ook zeker exclusieve wijnen van top kwaliteit!

Wat is het verschil tussen Pinot Grigio en Chardonnay?

Chardonnay wordt meestal gemaakt als een romige wijn met een appelig, soms boterachtig aroma, terwijl Pinot Grigio wat kruidiger en lichtvoetig kan zijn. Eigenlijk strakker dus. Chardonnay zie je in veel gedaantes: houtgerijpt, vol romig, maar soms ook mineralig en vrij strak zoals bijvoorbeeld Chablis. Pinot Grigio dus ook. Soms als strakke frisse wijn en soms als fruitige volle half-droge wijn.

Pinot Grigio en Pinot Gris

In Italië heet deze druif Pinot Grigio, in Frankrijk Pinot Gris en in Duitsland is de druif bekend onder de naam Grauburgunder. Een groot deel van de productie wordt verbouwd in de streken Veneto, Friuli en Trentino-Alto Adige in Italië. In de Elzas heette deze druif de afgelopen twee eeuwen Tokay d’Alsace, maar die naam is inmiddels verboden door de Europese Unie. Dit omdat er te veel verwarring zou ontstaan met de regio Tokaji in Hongarijë. De wijnen gemaakt van deze druif passen goed bij witte vleessoorten en zeevruchten en gerechten met een fruitelement als citroen, perzik, sinaasappels of abrikozen.

Kenmerken van de Pinot Grigio of Pinot Gris

De kleur van de druif kan heel verschillend zijn. In de meeste gevallen is het iets tussen grijzig blauw en bruinachtig roze. De kleur van de wijn kan waterig bleek maar ook teer roze zijn. De smaak is sterk afhankelijk wat de wijnmaker met zijn wijn wil bereiken. De smaak kan rijk, weelderig, vet of bij olieachtig zijn. Maar ook slank, fris, levendig en zelfs tintelend zijn.

Van zichzelf produceert de pinot gris veel suikers als de druif de kans krijgt om volledig te rijpen. Dit kunnen dan logge, spanningsloze wijnen zijn. In Italië houdt men daar (helemaal!) niet van en daarom worden de druiven daar vroeg geplukt om de dan nog aanwezige zuurgraad te behouden.