☰ MENU
Menu

Piedmont (Piemonte)

Ongebruikelijk voor Italië, Piemonte is een wijngebied waar druivenrassen de sleutel zijn. De geweldige, intense, subtiel geparfumeerde, alcoholische, langlevende, soms ondraaglijk tanninerijke rode wijnen van de regio hebben alles te danken aan de kieskeurige, lokale specialiteit, de laatrijpe Nebbiolo-wijnstok (genaamd naar de mist). Maar er worden ook enorme hoeveelheden veel sappiger levendige Barbera en zacht mondvullende Dolcetto gekweekt, evenals enkele lokale zeldzaamheden zoals Brachetto met aardbeiensmaak, merkwaardig zoete en sprankelende Freisa, lichte en pittige Grignolino en historisch interessante Ruché of Rouchet.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–20 van de 66 resultaten wordt getoond

Als wijnnerds aan Piedmont ofwel Piemonte denken, denken ze meteen aan Barolo en Barbaresco, die beroemd zijn om hun op Nebbiolo gebaseerde wijnen. Verrassend genoeg zijn Barolo en Barbaresco slechts goed voor 3% van de productie van Piemonte, dus er valt nog veel meer te ontdekken!

Hoewel de productie van Nebbiolo-wijn minder is dan die van Barbera, wordt het beschouwd als de beste wijn uit Piemonte. Nebbiolo is een druif met een hoog tanninegehalte, met aroma’s van rode kersen, teer en roos, met een kleiachtig terroir.

Als je een Nebbiolo-wijn proeft, voel je de aangrijpende tannine voor in je mond. Op zijn best wordt een Piemontese Nebbiolo-wijn rond de 10-15 jaar genoten en heeft hij subtiele tonen van kruiden, roos, kers en vijgen.

Er zijn veel subregio’s in Piemonte die Nebbiolo-wijn maken en dus zijn er een paar stilistische verschillen om te begrijpen.

Barolo

Barolo ligt ten zuidwesten van de stad Alba in de Apennijnen. De enige wijngaarden met de Barolo DOCG-status liggen op de op het zuiden gerichte heuvels.

Hoewel de kleur van de wijn licht steenrood is, heeft hij een gedurfd mondgevoel met stevige tannine en een iets hoger alcoholgehalte (minimaal 13%). De wijnen van Barolo rijpen minimaal 18 maanden op vat en komen na in totaal 3+ jaar op de markt.

Een paar opmerkingen nog over Barolo :

  • Riserva level Barolo wordt minimaal 5 jaar gerijpt.
  • Vigna op een etiket geeft een enkele wijngaardwijn aan.
  • Hoe ouder hoe beter; zoek naar Barolo van 10+ jaar.

Er zijn elf verschillende gemeenten van Barolo met twee verschillende hoofdsmaakstijlen (op basis van het bodemtype: kalksteen versus zandsteen).

De twee te onthouden gemeenten die lichter van stijl zijn, zijn La Morra en Barolo met op kalksteen gebaseerde bodems. De gemeenten Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba en Castiglione Falletto zijn meestal gedurfder met zandsteenbodems.

Barbaresco

Barbaresco ligt ten noordoosten van de stad Alba in de Apennijnen. Net als in Barolo kent Barbaresco de DOCG-status toe aan wijngaarden op de beste hellingen op het zuiden.

Barbaresco vs. Barolo Er zijn twee belangrijke verschillen. De bodems in Barbaresco zijn meestal op kalksteen gebaseerde bodems, wat minder tannine betekent (zoals de gemeenten La Morra en Barolo hierboven).

Het klimaat kent minder een dagelijkse verschuiving, waardoor druiven sneller rijpen maar een dunnere schil hebben. Dit betekent dat Barbaresco de neiging heeft om minder tannine, kleur en fenolen te hebben.

Zo zijn Barbaresco-wijnen meestal lichter van smaak en iets minder tanninerijk dan Barolo.

Maar zoek ook naar Langhe Nebbiolo; het is een regio die zowel Barolo als Barbaresco bevat, maar ook wijnen die zijn gemaakt van “gedeclassificeerde” locaties. Ze zijn lichter en minder tannine, met overeenkomsten met Pinot Noir.

Barbera

Barbera is de meest aangeplante rode druivensoort in Piemonte en is iets minder kieskeurig dan Nebbiolo. Barbera-wijnen uit Piemonte zijn donker van kleur en smaken naar zwarte kers, anijs en gedroogde kruiden.

Net als bij Nebbiolo zijn er enkele aanwijzingen voor het vinden van goede Barbera-wijnen.

Ten eerste zijn er slechts twee DOCG’s voor Barbera: Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato Superiore. De DOCG-wijnen hebben meer voorschriften voor wijnen met het label “Superiore”, waaronder een langere rijping en een hoger minimum alcoholgehalte.

Dolcetto

Dolcetto is een beetje een verkeerde benaming omdat het woord ‘kleine lieve’ betekent: Dolcetto is niet lief of ‘klein’. De wijnen gemaakt met Dolcetto-druiven zijn erg donker van kleur met aroma’s van bramen, zoethout en teer.

Veel producenten in Piemonte beginnen Dolcetto te maken in een fruit-forward stijl, waarbij ze proberen een deel van de tannine terug te draaien en veel donker fruit te onthullen, vergelijkbaar met Merlot.

Er zijn drie DOCG’s die Dolcetto-wijn van hoge kwaliteit maken: Dogliani, Dolcetto di Ovada Superiore en Dolcetto di Diano d’Alba. Let net als bij Barbera op de woorden “Superiore”.

De meeste Dolcetto-wijnen van het “Superiore”-niveau hebben 13% alcohol en zijn ook langer gerijpt, wat helpt om de tannines glad te strijken.

Andere rode wijnen uit Piemonte

De drie bovenstaande variëteiten vormen de meerderheid van de rode wijnen van Piemonte, maar er zijn andere, meer esoterische rode variëteiten!

Hier is een korte lijst met een zeer eenvoudige beschrijving van hoe ze zijn:

Brachetto: een heerlijk zoete en bloemige lichtrode wijnproeverij van aardbeien, verkrijgbaar in een sprankelende stijl genaamd Brachetto d’Acqui.
Freisa: een delicaat gearomatiseerde lichtgekleurde wijn met kruidige, kersen-, aardbeientonen. Vaak gemaakt in een sprankelende stijl (zoals Freisa di Chieri.)
Bonarda: (ook bekend als Uva Rara, Croatina) een donkerdere robijnkleurige wijn met gedurfde fruitsmaken en tannine, die vaak wordt gebruikt om te mengen.
Quagliano: een zeer zeldzame druivensoort met aroma’s van aardbeien en viooltjes gemaakt in een zoete stijl en een sprankelende versie genaamd Quagliano Spumante.

Grignolino: een wijn met een hogere tannine en aardbeiensmaken. Er bestaat een Amerikaanse producent! Bekijk de Heitz-kelders
Pelaverga: kersen, frambozen en veel fruit zorgen voor een lichte rode wijn die soms een beetje bruisend is. Pelaverga zou vergeleken kunnen worden met Schiava of Gamay.
Vespolina: fruitig, kruidig ​​en tannine, en wordt vaak gemengd met Nebbiolo in regio’s zoals Gattinara.
Ruché: een zeer unieke wijn uit de Ruché di Castagnole Monferrato DOCG die vaak rozen, peper, zwarte kersen en kaneel vertoont, met een matig hoge tannine.

Er zijn ook witte wijnen van Piemonte

Moscato Bianco
De meeste mensen realiseren zich niet dat Moscato d’Asti uit dezelfde regio komt als Barolo. Moscato Bianco is een zeer oude druif met intense aroma’s van rozen, mandarijn, suikerspin en lychee.

Er zijn twee hoofdstijlen in Piemonte:

Asti Spumante: een sprankelende mousserende (“Spumante”) wijn die zoet is met ongeveer 9% alcohol.
Moscato d’Asti: een nauwelijks bubbelende (‘Frizzante’) wijn die erg zoet is met ongeveer 5% alcohol.
Cortese
Misschien wel bekender dan de variëteitnaam Cortese is de wijn genaamd

“Gavi”, de naam van de stad in het zuidoosten van Piemonte. Gavi-wijnen worden gemaakt in een droge stijl en staan ​​bekend om hun citroenachtige citrusaroma’s en tintelende zuren. Cortese heeft dezelfde verfrissende kwaliteit als sommige Pinot Grigio- en Chablis-wijnen.

Arneis

De witte wijn van Roero DOCG, Arneis, is een medium-bodied wijn met vaak bittere amandeltonen in de afdronk. Deze wijnen zijn fris en grasachtig en enigszins vergelijkbaar met de Sauvignon Blanc in witte Bordeaux.