Prunotto

Het landgoed Prunotto ligt in Alba, de belangrijkste stad in het Langhe-gebied, omringd door wijngaarden in de gebieden Langhe en Roero. Prunotto staat voor één van de meest historische en betrouwbare merken van wijnbouw in Piemonte. Prunotto is een zeer constant wijnhuis en levert altijd uitstekende kwaliteit.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Prunotto is een wijnproducent gevestigd in Langhe, in Noord-Italië. Het maakt een grote portfolio aan wijnen van enkele van de beroemdste DOC- en DOCG-benamingen van de regio. Hieronder natuurlijk Barolo, Barbaresco, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba en Moscato d’Asti. Tegenwoordig is de wijnmakerij in eigendom en onder het management van Antinori. De familie Antinori was zeer gecharmeerd door zulke rijke natuurlijke schoonheid, unieke wijngaarden en bodems. Tijd en energie investeerde men  in dit terroir. Ze waren ervan overtuigd dat hun inspanningen Prunotto zouden maken tot wat het nu is.  Één van de belangrijkste wijndomeinen in de regio Piemonte.

Het landgoed vindt zijn oorsprong in 1923. Alfredo Prunotto verwierf destijds een coöperatieve wijnmakerij  in Alba genaamd Ai Vini delle Langhe. Het bedrijf  bezat aanvankelijk geen van zijn eigen wijngaarden. In plaats daarvan kocht en vinifieerde hij druiven uit de omgeving van Piemonte.

Nu bestaat het landgoed Prunotto uit 65 hectare (160 acres) aan wijngaarden. Hieronder land in verschillende van de Barolo crus, waarvan de bekendste Vigna Colonnello in de subregio Bussia is. Deze wijngaard, gelegen in een natuurlijk amfitheater met een gemengde bodem van klei, tufsteen en zand. Deze bodem is perfect voor de Nebbiolo-druiven die hier groeien. De single-vineyard wijn die men hier maakt is het vlaggenschip van Prunotto.

Op dronk, dan pas op de markt.

Druiven oogst men allemaal met de hand  voorafgaand aan maceratie en fermentatie in roestvrijstalen tanks. Rijpingstijden en vaten zijn afhankelijk van druivensoort en vintage, met de topwijnen zoals de Prunotto Bussia Vigna Colonnello tot 24 maanden gerijpt in grote eikenhouten vaten. Deze specifieke wijn heeft vervolgens 12 maanden in roestvrij staal en nog eens 30 maanden op fles. Vooral bij Prunotto is het rijpen op fles belangrijk – het vrijgeven van de wijnen vindt pas plaats als men ze op dronk vindt zijn.

De witte wijnen van Prunotto – een Roero Arneis en een Moscato d’Asti – worden gemaakt in een frisse stijl, gefermenteerd en gerijpt in roestvrij staal voordat ze worden vrijgegeven.