☰ MENU
Menu

Brunello di Montalcino

Montalcino, een prachtig Toscaans stadje op een heuveltop, wordt beschouwd als de geboorteplaats van de volste, rijkste wijn van Toscane: de lang gerijpte Brunello di Montalcino. Deze dichte, robuuste rode wijn is een van de meest prestigieuze en gewilde wijnen ter wereld en heeft zijn wijngaarden een van de allereerste DOCG-onderscheidingen opgeleverd die ooit in Italië zijn toegekend.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 13 resultaten

Brunello di Montalcino is één van de beste rode wijnen van Italië. Naast Amarone, Barolo en Bolgheri is ook de Brunello geliefd bij wijnkenners over de hele wereld. Het zijn wijnen die je niet jong moet drinken. Pas na enkele jaren rijping komt de kracht en kwaliteit van deze wijnen tot zijn recht! De regio Brunello di Montalcino ligt in Toscane en heeft sinds 1982 de DOCG status, het hoogste haalbare kwaliteitskeurmerk in Italië. Daarnaast heeft u geluk bij aankoop van een wijn van de oogstjaren Brunello de Montalcino van 2013 , 2015 en 2016 behoren tot de beste van de laatste 10 jaren.

Alle Brunello di Montalcino-wijn is uitsluitend gemaakt van Sangiovese Grosso-druiven. Deze moeten zijn geteeld op de hellingen rond Montalcino – een klassiek Toscaans dorp op een heuveltop 30 kilometer (20 mijl) ten zuiden van Siena. Sangiovese Grosso is de grotere druiven vorm van Sangiovese. Het gebruik van dit synoniem en de opname ervan in de naam van de wijn maakte deel uit van een duidelijke strategie. Vooral om de wijn te onderscheiden van de Chianti.

Wat maakt Brunello anders dan een chianti ?

De volledig Sangiovese Brunello di Montalcino-stijl die we vandaag kennen, ontstond echter pas in de jaren 1870, net na de oprichting van een enkele Italiaanse staat. De evolutie was voor een groot deel te danken aan de inspanningen van Ferruccio Biondi-Santi, wiens naam voortleeft in een van Montalcino’s mooiste landgoederen.

Biondi-Santi’s benadering van wijnmaken was uniek in de regio, aangezien hij zijn Sangiovese-druiven afzonderlijk van de andere variëteiten vergiste. In Toscane was het in die tijd gebruikelijk om alle druiven samen te vergisten, of het nu verschillende klonen, variëteiten of zelfs kleuren waren.

Zijn wijnen vond men ook  levendiger en fruitiger dan de meeste andere wijnen. Wat de frisheid van deze wijnen des te opmerkelijker maakt, was dat deze wijnen in houten vaten werden gerijpt. Soms zelfs meer dan een decennium. Dit was een derde belangrijke afwijking van de toenmalige standaardpraktijk.

Opkomst na 1945

Na de 2e wereld oorlog begon Brunello echt naam te maken en werd in juli 1980 geformaliseerd als de eerste DOCG van Italië. Tegelijk met  Barolo uit Piemonte. Tegenwoordig zijn er bijna 200 wijnmakers die deze rode wijn van hoge kwaliteit produceren, van wie de meesten kleine boeren en familiebedrijven zijn.

De wijn is typisch granaatkleurig met aroma’s van rood en zwart fruit met onderliggende vanille en kruiden, en misschien een vleugje aardsheid. De wijnen zijn meestal vol met een alcoholgehalte van rond de 14 of 15 procent alc. Goede tanninestructuur en heldere zuren zorgen voor balans. Grote Complexiteit.

Traditionele wijnbereidingsmethoden van Brunello di Montalcino omvatten lange rijping in grote vaten, meestal gemaakt van Slavonisch eiken. Dit resulteert in bijzonder complexe wijnen.  Wel is het zo dat  sommigen deze stijl te tanninerijk en droog vinden. Modernisten begonnen in de jaren tachtig een ‘fruitiger’ stijl na te streven, toen ze de rijpingstijd op het vat begonnen te verkorten en kleinere Franse eikenhouten barriques van 225 liter gebruikten.

DOCG Regelgeving

DOCG-regelgeving vereist dat Brunello-wijngaarden zijn aangeplant op heuvels met een goede blootstelling aan de zon.  Op hoogten die niet hoger zijn dan 600 meter. Deze limiet is bedoeld om ervoor te zorgen dat de druiven optimale rijpheid en smaak bereiken voordat ze worden geoogst.

Gelukkig is het klimaat in Montalcino een van de warmste en droogste in Toscane. Het bereiken van volledige rijpheid is dan ook een zelden voorkomend probleem voor de wijnmakers van Brunello. In goede jaren zoals 2013, 2015  en 2016 rijpen de Sangiovese Grosso-druiven tot een week eerder dan die in de nabijgelegen Chianti en Montepulciano.

Natuurlijk variëren microklimaten tussen de verschillende wijngaardlocaties, afhankelijk van hun blootstelling. Druiven die op de noordelijke hellingen zijn geteeld, hebben de neiging langzamer te rijpen. Dit resulteert in pittiger wijnstijlen. Op de zuidelijke en westelijke hellingen zijn de druiven echter blootgesteld aan intenser zonlicht en koele zeebriesjes. Dat dan juist weer resulteert in complexere en krachtigere wijnstijlen.

Topproducenten van Brunello hebben de neiging om wijngaarden te bezitten op alle beste terroirs. Dit stelt hen in staat om basiswijnen van beide stijlen te creëren.  Deze gebruikt men om een ​​blend te creëren in hun gewenste stijl.

Absolute top Brunello oogstjaren volgens wijnrecensent Robert Parker:

2006, 2007,2010, 2013,2015, 2016.