Il Poggione

Tenuta Il Poggione is de grande dame uit de Brunello. Aan het hoofd van het wijngoed staat Fabrizio Bindocci, die tot ver over de grenzen van Montalcino als specialist bekend staat. Hij houdt de kwaliteit nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat Il Poggione deel blijft uitmaken van de beste Brunello-wijnen. De uitstekende beoordelingen liegen er dan ook niet om.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Het verhaal van Tenuta Il Poggione begint eind 19e eeuw. Het vertelt over Lavinio Franceschi, een landeigenaar uit Scandicci. Franceschi was zo gefascineerd door de verhalen van een herder die zijn schapen naar hun zomerweide op de hellingen van de Maremma tussen Montalcino en Sant’Angelo leidde, dat hij besloot daar land te kopen.

Franceschi’s grootste prestatie was uiteindelijk het erkennen van de regio’s potentieel voor wijnbouw. Zijn bestuur, moderne zakelijke benadering en onderneming markeerde het einde van de tot dan toe nog bijna middeleeuwse landbouwmethoden. Nieuwe Sangiovese-klonen selecteerde men, beter aangepast aan het produceren van hoge kwaliteit druiven, en nieuwe wijngaarden plantte men op de meeste geschikte terroirs. Dit met het oog op de productie van hoogwaardige wijnen. Het bedrijf bouwde ook een nieuwe wijnmakerij. Compleet met de meest up-to-date technologie die beschikbaar was destijds.

Na meer dan een eeuw is het werk van Lavinio Franceschi nog steeds een fundamenteel referentiepunt.  Zijn opvolgers, Leopoldo en Livia, blijven het bedrijf ontwikkelen met dezelfde toewijding en niet aflatende passie. Het combineren van de oude vaardigheden van wijnbereidingsambachten en traditie met de nieuwste, meest innovatieve technieken

Het heden

Tegenwoordig is Tenuta Il Poggione een van Montalcino’s grootste wijnhuizen: het heeft een oppervlakte van 600hectare, waarvan 125 hectare is beplant met wijnstokken, 70 met olijfgaarden en de rest is
bezaaid land en bos. Tenuta Il Poggione heeft altijd geoefend gediversifieerde landbouw, door verschillende gewassen te planten naast de wijngaarden. Olijven bomen zijn tussen de druivenstokken geplant. Meer recent zijn zonnepanelen op het dak van de wijnmakerij  geplaatst, voor het verminderen van de milieu-impact van zijn wijnen.
Tenuta Il Poggione investeert niet alleen in onderzoek en ontwikkeling, maar het selecteert en reduceert ook de hoeveelheid geproduceerde druiventrossen. Bovendien, door het beoefenen van deze groene oogst, het bewaken van de gezondheidstoestand van de wijngaarden en de noodzaak voor bodemvoedingsstoffen is het mogelijk om excellent Il Poggione -wijnen zelfs in meer uitdagende jaargangen.