☰ MENU
Menu

Abruzzo (Abruzzen)

De wijnstreek Abruzzo ligt aan de oostkust van de Adriatische zee en is vooral bekend om zijn Montelpuciano-wijn, die zorgt voor complexe en rijke aroma’s. Het grootste deel van het grondgebied van de Abruzzen is bedekt met nationale parken en natuurreservaten. U zult echter middeleeuwse en renaissancesteden op de heuveltop niet missen. Dus, zoals je misschien al vermoedt, verandert hier het landschap van de bergen naar de zandstranden en dat geldt ook voor de eclectische en gevarieerde keuken van de regio.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 12 resultaten

Hoewel de herontdekking van oude variëteiten altijd welkom is, blijft de focus in Abruzzo stevig op de Montepulciano. Het is een veelzijdige druif. Dit in die zin dat hij in tal van gedaanten plezier kan schenken. Hij kan zijn gevinifiëerd en gerijpt in roestvrij staal. Dit geeft een ​​eenvoudige, aantrekkelijke wijn te geven met frisheid en transparantie van fruit. Als het laag is gesnoeid, kan men het rijpen in vaten of barriques – zelfs nieuwe barriques – om wijnen te creëren met een totaal grotere diepte, concentratie en complexiteit.

De eikenhouten Montepulciano’s zijn niet echt wijnen om dagelijks te drinken, omdat ze te compact en krachtig zijn, maar zijn uitstekende winter-wijnen.  Sommige kunnen met de jaren wild aroma’s ontwikkelen; anderen blijven op een plateau en vertonen jarenlang primair fruit. Montepulciano evolueert met de jaren, maar het is geen variëteit die op fles moet rijpen om complexiteit te tonen.

Cerasuolo

Een andere manifestatie in deze regio is de Cerasuolo, een roséwijn die meestal is  gemaakt door het sap voor de fermentatie een maceratie van acht tot 18 uur op de schil te geven. Het resultaat is eerder een lichtrode dan een rosé, een wijn met body en sappigheid. Het is erg populair in de regio, maar de export groeit. Zelfs in een goede pizzeria in de regionale hoofdstad Pescara wil je niet per se een rijk rood drinken. Cerasuolo, met zijn vinositeit en gewicht – idealiter licht gekoeld gedronken – is gewoon dan het lekkerst.  De meeste producenten zijn het erover eens dat je Cerasuolo niet moet zien als een manier om je minst interessante druiven op te gebruiken; het moet zijn gemaakt van druiven van hoge kwaliteit en serieus worden behandeld.

Omdat het een zeer grote en verspreide regio is, met wijngaarden die 100 km van noord naar zuid van elkaar zijn gescheiden, is Abruzzo verdeeld in vele subregio’s, en er zijn ook DOC’s zoals Controguerra die het gebruik van niet-Italiaanse variëteiten zoals Chardonnay of Merlot toestaan. Alleen iemand die doordrenkt is met de details van het Abruzzo-terroir zou de vele subzones voor Montepulciano in het glas kunnen identificeren. Slechts één is echt van belang: Colline Teramane, de enige DOCG van Abruzzo. Gelegen rond de stad Teramo op klei- en kalksteenbodems in het noorden van de regio, hebben de wijnen van hier een merkbare concentratie en diepte – maar dat geldt ook voor reguliere Montepulciano die elders is gemaakt van wijnstokken met een lage opbrengst.

Coöperaties

Abruzzen is gedomineerd door coöperaties. Ongeveer 80% van alle wijn uit Abruzzo wordt gemaakt door coöps, waarvan de meeste zich in warmere gebieden zoals Chieti bevinden. De beste, zoals Tollo en Citra, maken zeer goede wijn van de topklasse – Tollo liefhebbert zelfs in biologische wijnen. Maar de meeste van hun producten vallen in de goedkope en vrolijke categorie.