☰ MENU
Menu

Pinot Noir

Pinot noir is voor veel wijnboeren een ware lastpak. De druif stelt namelijk nogal veel eisen.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Speciaal

Resultaat 1–20 van de 46 resultaten wordt getoond

Pinot noir

Pinot noir is voor veel wijnboeren een ware lastpak. De druif stelt namelijk nogal veel eisen. Zo verlangt de druif een relatief koel klimaat, niet te koud maar ook zeker niet te heet. De bodem moet schraal zijn, zeker niet te vochtig en bij voorkeur bestaan uit kalksteen of leisteen. Bovendien is heeft de druif een dunne schil waardoor de druif gevoelig is rot, schimmel en andere ziektes.

Aanplant wereldwijd

Toch is de aanplant van de pinot noir druif wereldwijd groot te noemen. De Franse Bourgogne is de bakermat van deze druif waar hij al waarschijnlijk sinds de 4 eeuw wordt verbouwd. Verder kom je de druif tegen in Champagne, Elzas en de Languedoc. In Duitsland heet de druif Spätburgunder en wordt de druif verbouwd in de Ahr (leisteen terroir) en de Rheingau. In de Italiaanse Alto Adige heet deze druif blauburgunder en pinot nero in de rest van Italië.

Buiten Europa is pinot noir aangeplant onder andere in Oregon, Californië, Chili, New Zealand (Marlborough), Canada (Okanagan-valley). In Californië is de pinot noir al jaren aan een grote opmars bezig en waarschijnlijk staan hier de meeste pinot noir stokken ter wereld. Vooral in de mistige, koelere delen rond San Francisco doet hij het uitstekend. In Amerika heeft de druif pinot noir veel bekendheid verworden door de bioscoopfilm Sideways.

Kenmerken

Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk een heldere licht rode kleur. Een jonge pinot noir heeft een aantrekkelijk geur die doet denken aan viooltjes, kersen, frambozen en ander rood fruit. Bij een oudere pinot noir kan je de geur ontdekken van dorre bladeren, paddestoelen, leer, mos en truffels.

In sommige oudere pinot noirs is er een heel duidelijke stallucht waar te nemen. Het is een geur die doet denken aan paardestal, leer, rookgeuren en zelfs de geur van waterverf of fenol, een ziekenhuisgeur. De oorzaak van deze geur is een wilde gist die kan voorkomen op de druivenschil en in de wijnkelder. Deze wilde gist heet Brett, of voluit Brettanomyces bruxellensis en veroorzaakt de ontwikkeling van deze geuren in de wijn. De ontwikkeling van deze wilde gist in de wijn kan verschillende oorzaken hebben, waarbij onvoldoende hygiene tijdens het wijnproductieproces er één is. Wijntechnisch gezien is het dus eigenlijk een afwijking. Of je de stallucht kan waarderen is een kwestie van smaak. De een vindt het aangenaam en karakteristiek voor de wijn, de ander vindt het afstotend en gewoon niet lekker.

Een bekende samengestelde wijn is de bourgogne passetoutgrain, dit is van een mix van pinot- en gamaydruiven.