☰ MENU
Menu

Complexe & Gerijpte dessertwijn

In dit profiel vind je wijnen die wat zachter zijn geworden met de jaren en rijping. Men vindt tertiaire tonen van oxidatie zoals noten en gedroogd en ingemaakt fruit. Lees hier onder meer over dit smaakprofiel.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Complexe & Gerijpte dessertwijn

Dessertwijnen in dit profiel staan voor een rijke, gelaagde smaakbeleving met subtiele, delicate tonen. In plaats van uitbundige fruitconcentratie, kenmerken deze wijnen zich door complexe, gekristalliseerde smaken en aroma’s. Denk aan nuances van gedroogd fruit, noten, honing, specerijen en gekonfijt citrusschil. De textuur is fluweelzacht en elegant, met een aanhoudende, harmonieuze afdronk.

Druiven, Regio’s en Stijlen

Tot de typische vertegenwoordigers van dit complexe, gerijpte dessertwijnprofiel behoren onder andere:
Tawny Port uit de Douro vallei, Portugal
• Vintage Port, eveneens uit de Douro
Vin Santo uit Toscane, Italië
• Oloroso Sherry, ook uit Spanje
• Oudere Sauternes uit Bordeaux, Frankrijk
• Gerijpte Recioto della Valpolicella uit de Veneto, Italië
Passito di Pantelleria van het Siciliaanse eiland Pantelleria

Deze wijnen ondergaan vaak opzettelijke oxidatie en/of een langdurig rijpingsproces, wat hun unieke, gecompliceerde smaakprofiel verklaart.

Harmonieuze Spijscombinaties

De complexe & gerijpte dessertwijn uit dit profiel zijn uitstekende begeleiders van luxueuze, rijke gerechten. Ze vormen een prachtige match met bitterzoete chocolade, pecannotentaart, stoofperen in rood-wijnreductie en met gedroogd fruit gevulde desserts. Ook doen ze het goed bij blauwe kazen en bij desserts met kruidige, kanelige of koffietonen. Met hun lange, zijdezachte afdronk zijn deze wijnen tevens heerlijk op zichzelf als afsluiter van een culinair avontuur, bijvoorbeeld bij een sigaar of digestief.