☰ MENU
Menu

Bricco di Guazzi Albarossa

2019

Jaar:

Land:

Regio:

Classificatie:

Alcohol:

Inhoud:

Op dronk:

 20,00

Prijs per fles

Nog 14 flessen op voorraad

betaal veilig met ideal betaal veilig met creditcards betaal veilig met paypal betaal veilig met belfius betaal veilig met bancontact betaal veilig met kbc  

Albarossa, kruising tussen Barbera en Nebbiolo!

Bricco di Guazzi Albarossa… maar wat is Albarossa voor druif?  Goede vraag, maar vooral hoe smaakt die? Een meesterwerk je met 4 sterren op Vivino! Dicht bij een volle body rode wijn! Krachtig, gebalanceerd, vol, complex. Intense neus van bosbessen, koffie en wat leer. Dan wat is het: een kruising tussen twee belangrijke druivensoorten in Piemonte: Nebbiolo en Barbera.

Als je op zoek bent naar de kenmerken van Nebbiolo, zoals een bleke kleur met een oranje tint in het glas, of geuren van teer en rozen, of hoekige randjes en veel tannines, dan kom je bedrogen uit. Albarossa een uitgesproken persoonlijkheid, intens en zacht van smaak. Dus vergeet Nebbiolo en benader de Albarossa met een open geest en ga ervoor! In kleur is het een diep en ondoorzichtig robijnrood met enkele dieppaarse glinsteringen. Aroma’s van bosbessen en rode bessen, waarbij accenten van gebrande koffie en leer kunnen worden herkend. Hoewel onmiskenbaar vol en krachtig, maskeert de balans van fruit en zuurgraad de alcohol, en er is ook geen overdreven warmte in de mond. Uiteraard erg lekker bij een mooi stukje Italiaans gebraad. 

De geboorte van de Albarossa

Het is een relatief onbekende Italiaanse rode druivensoort, voornamelijk geteeld in Piemonte, Noord-Italië. Piemonte is beroemd om Nebbiolo (denk aan Barolo en Barbaresco) en Barbera. En dat is een aanwijzing voor deze hoogwaardige druivensoort met een interessant achtergrondverhaal. Hoewel veel Italiaanse voorbeelden een oude oorsprong hebben, van mutaties en natuurlijke selectie, doet Albarossa dat niet. In plaats daarvan is het een moderne creatie uit de plantenveredeling.In 1938 keek Dr. Giovanni Dalmasso naar het oversteken van Nebbiolo met Barbera. Het idee was om een ​​nieuwe variëteit te creëren die de kwaliteit van Nebbiolo zou hebben, maar met het kweekgemak en de productiviteit van Barbera. Het bleek echter dat het niet de Nebbiolo was. In plaats daarvan was het de niet-verwante (maar visueel vergelijkbare) Nebbiolo di Dronero***. Die variëteit heet nu Chatus om verwarring te verminderen!

Dit verhaal heeft echter een gelukkig en succesvol einde. Na gecontroleerde proeven en tests werd de kruising, aanvankelijk bekend als Incrocio Dalmasso 13.26, omgedoopt tot Albarossa, pas in 2001 toegelaten voor aanplant. Toch bereikte het snel de DOC-status, in 2010. Inmiddels is er zo’n tachtig hectare beplant, waarvan 80% in Piemonte, meestal rond Monferrato. De overige 20% zit voornamelijk naast de deur in Lombardije. Bovendien hebben verschillende producenten Albarossa geadopteerd, waaronder Banfi, Prunotto en Michele Chiarlo. Bricco dei Guazi heeft het beste voorbeeld dat wij zijn  tegengekomen en daarom maar snel besteld!

Bricco dei Guazzi

De wijnproductie in Bricco dei Guazzi gaat terug tot minstens 1400, met kelders gebouwd in de vijftiende eeuw, gemoderniseerd in de zeventiende eeuw en opnieuw recent. Helaas is het een gebied met weinig regen. Er zijn echter oude gewelfde stortbakken bij de wijnmakerij om regenwater op te vangen, dus je zou kunnen zeggen dat deze wijnmakerij al eeuwenlang duurzaam is! Het ligt op een heuveltop (vandaar de naam Bricco) op 260 meter hoogte en heeft 40 hectare aan wijngaarden. Naast de verwachte roodtinten, Barbera en Merlot, is er ook Cortese (voor Gavi di Gavi) en Chardonnay in het wit. Vijf hectare Albarossa ligt op de zuidelijke hellingen, waar de witte kalkrijke bodems het zonlicht tot in de wijnstokken reflecteren. Vijf hectare klinkt niet veel, maar het maakt Bricco dei Guazzi tot een grote producent van Albarossa. Probeer die Bricco di Guazzi Albarossa zelf eens!

Log in of maak een nieuw account aan om je favoriete wijnen te bewaren en te kunnen delen met vrienden en familie.