☰ MENU
Menu

Witte wijn

Bij Wijnen.nl hebben wij alle soorten witte wijn op voorraad, voor elk moment. Of het nu voor een lekkere fris zomers aperitief wijn is, of juist een volle houtgerijpte voor aan tafel.  Laaggeprijsd tot exclusief, en alles daartussen!   

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 135 resultaten wordt getoond

Met een glas witte wijn in de hand is het gelijk gezellig. Fris gekoeld met vrienden op de borrel, bij een receptie, op een bootje dobberend in de grachten, bij een picknick , een luxe diner of gewoon lekker op een muziekfestival. Het kan altijd en is altijd op zijn plek. Het voegt zich altijd prima bij elk moment.  Sappig, fris, fruitig, strakdroog, uitbundig, vol, romig, houtgerijpt, intens en lichtvoetig…  Daarbij is een glas witte wijn ook natuurlijk bij uitstek geschikt om de smaakpapillen even los te maken voor de zwaardere rode wijnen die wat later op tafel komen. Ze zijn er dan ook in zoveel soorten te koop bij wijnen.nl. U komt uw ogen tekort. Op zoek naar witte wijn? Klik uw smaak voorkeur in en uw ideale wijn zal zich prijsgeven. We hebben een groot assortiment witte wijnen uit alle windstreken op voorraad. Bestel jouw favoriete witte wijn en wij bezorgen je bestelling snel bij je thuis!  

 Wat zijn nou de meest gedronken witte wijnen?  

Heel veel mensen geven de voorkeur aan droge witte wijnen boven andere soorten wijn. Wijnen zoals die van de Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Riesling druiven worden over de hele wereld geproduceerd, en wijndrinkers waarderen ze om hun knapperige smaken en hun makkelijke combinatie met eten. Droge witte wijnen kun je het hele jaar door drinken maar vooral in de warme zomermaanden zijn ze verfrissend. Door het ruime aanbod aan droge witte wijnen is er bijna altijd een wijn die bij je smakenpallet past.  

Wat is precies een droge witte wijn?  

Dat hangt af van de onvergiste suikers die achterblijven nadat de vergisting is afgelopen. Een echt “droge” wijn bevat niet meer dan 4-5 gram restsuiker. Hierdoor zullen de zuren in de wijn meer in uw smaak naar voren komen wat weer een drogend effect in uw mond oplevert. Vandaar de naam “droog”. Wijndruiven hebben verschillende graden van natuurlijke suikers afhankelijk van verschillende factoren. Wijnen kunnen ook als middelmatig droog worden beschouwd als ze een restsuiker van 12 g/L bevatten. Wijnen met een hoger suikergehalte dan dat noem je vaak al echt zoet. Bijvoorbeeld bij een zoete Muskaatwijn loopt dit op tot 125 gram…  

En wat is een fruitige wijn dan?   

Zoet en fruitig zijn twee termen die vaak verward worden.  Een fruitige wijn met in zijn aroma spectrum bijvoorbeeld perzik, banaan, of een rijpe peer hoeft niet noodzakelijkerwijs zoete wijn te zijn, en de allerdroogste wijn kan nog steeds meerdere fruitige eigenschappen hebben. Denk maar aan een goede Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc: deze staat stijf van het passiefruit en kruisbes maar blijft een heerlijke strakdroge wijn.   

Wat zijn de meest populaire wijnen en wat zijn hun verschillen?  

Simpelweg komen we toch op the usual suspects uit: Chardonnay, Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio uit Italie. Maar waar verschillen ze nou in:  

De belangrijkste verschillen tussen Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio zijn: 

  • Chardonnay is afkomstig van druiven met een groene schil, terwijl Pinot Grigio afkomstig is van lichtrode, misschien wel roze druiven.  Daardoor kan deze wijn een licht roze tint hebben.  
  • Chardonnay is meestal een romige wijn met een appelig soms boterachtig aroma, terwijl Pinot Grigio een hoger zuur en lichtvoetig is. Eigenlijk strakker dus.  
  • Chardonnay zie je in veel gedaantes: houtgerijpt, vol romig, maar soms ook mineralig en vrij strak zoals bijvoorbeeld Chablis. Vaak een meer complexe wijn, terwijl Pinot Grigio in heel veel gevallen een wat fruitiger wijn is. Echter ook wat meer één-dimensionaal.  
  • Sauvignon Blanc heeft meer ondertonen van kruisbes groene appel en limoen. Droger dan chardonnay en Pinot grigio. Vooral door zijn hogere zuren.   
  • De Sauvignon Blanc druif kan in zijn aroma’s zeer intens en aanwezig zijn. Meer dan Chardonnay en de Pinot Grigio.  Van paprika, kruisbes en tikje gras te vinden. 
  • Pinot Grigio is veelal een wat meer allemans-vriend. Fruitig, net genoeg zuur en makkelijk te combineren met meerdere gerechten. 

Witte wijnsoorten 

 Met honderden soorten witte wijndruiven is er net zoveel informatie over witte wijn om over te leren als dat er in alle uithoeken van de wereld witte wijndruiven zijn geplant. Dat gezegd hebbende, zul je waarschijnlijk maar een handvol van deze druiven het vaakst tegenkomen. Hier benoemen we even de meest belangrijke! 

 Chardonnay 

Veelzijdig en populair, Chardonnay groeit over de hele wereld. Het bereikt zijn mineraalrijke hoogtepunt in Bourgondië, rijpt tot tropische rijkdom in Californië en Australië en gedijt goed op nieuw eiken. Het pikt boterachtige aroma’s op van malolactische gisting en geroosterde of vanillegeuren van veroudering in nieuwe vaten. Op zichzelf herinnert jonge Chardonnay zich het meest waarschijnlijk aan verse groene appels, zowel qua geur als smaak. Afhankelijk van de wijnmaker kan het knapperig en steenachtig, boterachtig en geroosterd worden gemaakt, of briljant fris met smaken van groene appel en citrus. 

Chenin Blanc  

Chenin Blanc is een witte druif die veel voorkomt in de Loire-vallei in Frankrijk. Het is veelzijdig en kan droge, off-dry, mousserende en zoete dessertwijnen produceren. Ook bekend als Steen in Zuid-Afrika, vertonen wijnen gemaakt van Chenin Blanc typisch bloemige aroma’s, appel- en peerachtige smaken en assertieve zuren. 

Gewürztraminer 

Deze druif bereikt zijn hoogtepunt in de Elzas, waar hij intens bloemige, aromatische, kruidige wijnen produceert die variëren van kurkdroog tot decadent zoet. In koelere klimaatregio’s zoals Oregon en Noord-Italië (waar het gewoon Traminer wordt genoemd), maakt Gewürztraminer een frisse witte wijn met grapefruitsmaak die zelden eiken ziet en vaak goed samengaat met Aziatische gerechten en gekruid voedsel. 

Gruner Veltliner  

Met meer dan een derde van alle aanplant in Oostenrijk is Grüner Veltliner verreweg de meest populaire variëteit. De Tsjechische Republiek, Slowakije en zelfs de VS herbergen een kleine hoeveelheid Grüner Veltliner-aanplant, maar het is het meest expressief wanneer het wordt gekweekt en gevinifieerd in zijn geboorteland Oostenrijk. Het brede scala aan smaken en stijlen die een goed gemaakte Grüner Veltliner kan weergeven, draagt alleen maar bij aan zijn mystiek en charisma. Jonge  versies van deze wijn tonen smaken van groene druiven en appel, samen met tonen van perzik, citrus en mineralen. Opties van het hoogste niveau komen van wijngaarden met een lagere opbrengst en mogen rijpen in eikenhouten vaten. 

Muscat 

Er zijn over de hele wereld veel variëteiten van Muscat, maar ze worden allemaal gekenmerkt door een doordringend aroma van sinaasappels. Wanneer ze droog worden gefermenteerd, geven de fruitgedreven geuren en smaken van Muscat over het algemeen een vleugje zoetheid. Er kunnen uitstekende lichte mousserende wijnen van worden gemaakt, vooral de Moscato d’Asti in Noord-Italië, of rijke dessertwijnen zoals Muscat Beaumes de Venise. De versterkte Muscats van Australië brengen de druif naar zijn meest weelderige en dichte uitersten. 

Pinot Blanc