☰ MENU
Menu

Prosecco

Prosecco is de meest populaire bubbel uit Italië! Afkomstig uit de Prosecco regio in het noorden en gemaakt van de Glera druif. De wijnen zijn fris, fruitig, feestelijk en vaak gunstig geprijsd! Lees hier onder meer over de Frizzante, Spumante of de bijzondere Millesimato. Op Wijnen.nl vind je ze allemaal!

 

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 21 resultaten wordt getoond

Wat is prosecco?

Prosecco is een mousserende wijn uit de gelijknamige Prosecco regio in Veneto, Noord-Italië. Deze mousserende wijn wordt gemaakt met de Méthode Charmat (ook wel Cuve Close of Tank Methode genoemd). Dit houdt in dat De tweede vergisting in een groot RVS vat plaats vindt in plaats van op de fles (Méthode Traditionell, hiermee wordt Champagne, Cremant en Cava gemaakt). Deze maakmethode resulteert in een fris en primair fruitig eindproduct. Met grotere bubbels en een toegankelijke stijl.

Ontdek onze prosecco soorten

  • Alcoholvrije prosecco 

Alcoholvrije Prosecco is Prosecco waar de alcohol later weer is uitgehaald. Is dat dan lekker? Absoluut! De alcoholvrije wereld heeft zeker niet stil gestaan en de resultaten worden steeds beter. Tegenwoordig zijn er veel verschillende alcoholvrije alternatieven te verkrijgen, maar de bubbels, blijven wel echt het best en komen het dichtst bij het origineel! Probeer de bekroonde Oddbird Spumante Alcoholvrij eens!

Rosé prosecco is Prosecco gemaakt van een Rosé basiswijn. Het grootste verschil met witte prosecco zijn de aroma’s die meer in de richting gaan van rood fruit in plaats van wit fruit. Verder zegt de rosé kleur helemaal niks over de zoetheid van de Prosecco!

Frizzante vertaalt letterlijk naar: ‘sprankelend’. Er zit dan minder druk in de fles en er zijn dus minder bubbels. Een Prosecco Frizzante mousseert maar een beetje. De druk in de fles is bij een Frizzante 1 tot 2,5 bar. Deze flessen zijn met een gewone schroefdop of kurk afgesloten.

Spumante vertaalt naar: ‘Bruisend’. Er zit meer druk op de fles en er zitten meer bubbels in. Deze wijn blijft dus ook langer ‘doorbubbelen’ in het glas na het inschenken. De druk in een fles Spumante is 3 tot 6 bar. Deze flessen moeten net zoals champagne worden afgesloten met de klassieke ‘Muselet’, een kurk die op zijn plek wordt gehouden door een ijzerdraad met kapje.

Wat is het verschil tussen spumante en frizzante prosecco?

Spumante prosecco bruist meer dan frizzante. Frizzante prosecco’s zijn meestal lichtere en toegankelijke wijnen die makkelijker drinken (op feestjes bijvoorbeeld). Ook is frizzante prosecco erg geschikt om Spritz cocktails van te maken zoals de Aperol Sprits, Limoncello Spritz of de Scroppino. Spumante prosecco’s zijn echt om zo van te genieten en hebben een verfijndere smaak en meer bubbels. Geschikt voor het ‘toast’ moment op bijzondere gelegenheden of als lekker aperitief.

Welke prosecco is droog en welke is zoet?

Er worden verschillende aanduidingen gebruikt op de fles om aan te geven hoe droog of zoet de betreffende prosecco is. Het kan nogal verwarrend zijn, dus wij zetten ze voor je op een rijtje met uitleg. Van het droogst naar zoetst:

  • Extra brut. Dit houdt in dat de prosecco extra droog is. Deze naam zie je echter voor prosecco alleen in de regio Asolo DOCG gebruikt worden. Er zit dan 0 tot 3 gram suiker per liter in.
  • Brut. Dit is gewoon goed droog. Wordt als aperitief gedronken en combineert goed bij schaal/schelpdieren. Er zit dan 0 tot 12 gram suiker per liter in.
  • Extra dry. Hier wordt het verwarrend, want je zou zeggen: Dry betekend gewoon droog. Maar zo simpel is het niet. Omdat in de wijnwereld de term ‘zoetig’ of ‘fruitig’ niet graag wordt gebruikt en vaak verkeerd wordt begrepen, is er de term ‘dry’ gekomen. Dit geeft aan dat iets wat fruitiger is of een klein zoetje heeft. Extra dry betekend dan ‘niet zoetig, maar ook niet droog/brut’. Lekker vaag, maar concreet zit dan 12 tot 17 gram suiker per liter in. Voor de twijfelaars onder ons!
  • Dry. Dit is dus de meest fruitige variant met 17 tot 32 gram suiker per liter. Echt zoet kan je het nog steeds niet noemen, maar hij is zeker niet strak droog. Stiekem vinden veel mensen dit lekker. Het drink wat soepeler en het mondgevoel is minder strak. Ook kan je deze bij een zoetig gerecht goed combineren!

Hoe lang kun je prosecco bewaren?

Wij krijgen als wijnspecialist vaak de vraag: “Hoe lang is prosecco houdbaar?”. Het antwoord is afhankelijk van de soort prosecco en hoe je hem bewaart. Een jonge prosecco zonder jaartal (blend van meerdere oogstjaren, dit zijn de meeste) is gemaakt om jong te drinken en zal niet beter worden door een langere flesrijping. Een prosecco uit een specifiek oogstjaar, een Millesime, is vaak gemaakt om juist wel wat langer te kunnen bewaren en zal veranderen van karakter naarmate hij ouder wordt. Jonge frisse fruittonen worden minder en maken plaats voor rijpere en zachtere aroma’s van rijp en gedroogd fruit. Er zit wel een limiet aan dit rijpingsproces en het is een kunst om te weten wanneer de wijn op zijn hoogtepunt is. Ook is dit afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Prosecco bewaren: Prosecco bewaar je net als stille wijn liggend in een donkere ruimte met een constante, iets koele, temperatuur. Ben je in twijfel of die ene fles nog goed is? Er is een manier om er achter te komen: trek open en proef! Je zult het vanzelf merken!

Prosecco kopen bij Wijnen.nl

Op Wijnen.nl hebben wij een ruim assortiment, direct uit voorraad leverbaar! Wij staan bekend om onze snelle verzending zonder breuk. Vragen over Prosecco Kopen? Wij leveren altijd persoonlijke service en advies op maat. Bel/mail gerust of kom gezellig langs!