Top 10 beste Amarone wijnen

Dit zijn de top 10 beste Amarone wijnen! Exclusieve wijnen uit een van de mooiste regio’s in Italië; Amarone della Valpolicella. Deze wijnen zijn perfect om te schenken bij een diner met dierbaren of om cadeau te geven aan een goede relatie. Gegarandeerd succes!

Hoe smaakt Amarone?

Amarone della Valpolicella is een Italiaanse rode wijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Dit zorgt voor een geconcentreerdere smaak en hoger suikergehalte. Een Amarone della Valpolicella heeft een krachtige smaak van voornamelijk rijp rood fruit en kruiden. Kersen, bramen en bosbessen met een vleugje chocolade, vanille of laurier. 

Waar komt Amarone vandaan?

Amarone della Valpolicella ligt in het noord-oosten van Italië, in de streek Veneto en heeft een DOCG keurmerk. Dit keurmerk wil zeggen dat de druiven van de wijn echt uit dit plaatsje komen. Amarone della Valpolicella ligt tussen het Gardameer en de stad Verona. 

Van welke druiven wordt Amarone gemaakt?

Amarone della Valpolicella wordt gemaakt van ingedroogde, autochtone druiven: Corvina, Corvinone, Molinara en Rondinella. De druiven worden na de oogst eerst een aantal maanden ingedroogd op stromatten. Dit indrogen noemen ze: Appassimento. Het verlaagt het vochtgehalte waardoor het sap een stuk geconcentreerder is en de wijn van hogere kwaliteit is. Daarnaast zijn er meer druiven nodig voor 1 fles wijn, waardoor het prijskaartje van een fles Amarone della Valpolicella ook een stukje hoger ligt. 

Wanneer drink je een Amarone?

Je kunt een Amarone della Valpolicella drinken bij een goed diner met rood vlees, voornamelijk wild. Denk aan een stuk eendenborst of hertenrug. Meestal zit er een feestelijke reden verboden aan het opentrekken van deze wijn, gezien de hogere prijs per fles. Een Kerstdiner is bijvoorbeeld de uitgelezen kans om een fles Amarone open te trekken! Een stukje kalkoen met cranberrysaus? Daar zeggen we geen nee tegen!