Toont alle 11 resultaten
De Provence is een van de uitgestrekte en oudste wijngebieden van Frankrijk. De hellingen, diverse bodemsoorten en zijn grote hoeveelheid zonne-uren zijn ideaal voor de wijndruif. De Grieken brachten de techniek van het snoeien en wijn maken met zich mee. Al zeker 2600 jaar wordt in een brede strook langs de Middellandse Zeekust wijn gemaakt. De oude Grieken stichtten 600 BCE de stad Marseille. Gedurende de geschiedenis van de regio is de wijnbouw beïnvloed door verschillende culturen. Na de Grieken kwamen de Romeinen, Galliërs, Catalanen.Deze brachten een grote verscheidenheid aan verschillende druiven mee van zowel Griekse, Romeinse, Spaanse als Italiaanse oorsprong.
De tradtitionele druivensoorten in de Provence zijn: Cinsault, Mourvèdre, Grenache, Tibouren, Syrah en Carignan. De belangrijkste druivensoorten voor de witte wijn zijn Clairette, Ugni blanc, Rolle en Grenache Blanc.Het zuiden van de Provence heeft een mediterraan klimaat. Milde winters worden opgevolgd door zeer warme zomers met weinig neerslag. het maximale verschil tussen de gemiddelde temperaturen in de winter- en zomermaanden is maximaal ook maar 8 graden. Met het aantal zonne-uren per jaar dat kan oplopen tot 3000, is dat het dubbele dat nodig is voor enige wijnbouw. Zoals meestal het geval is worden wijngaarden op het zuiden gerichte hellingen aangelegd. Echter Witte en andere druivensoorten die beter gedijen bij wat minder dan deze overdaad aan zonne-uren zijn daarom ook wel te vinden op het noorden gerichte hellingen.Een sterke mistral uit het noorden kan zowel positieve als negatieve invloed hebben. Het kan de druiven in de hitte doen afkoelen en na regen snel doen drogen, waarmee rot en andere druivenziekten worden tegengegaan. Minder sterke druivenstokken kunnen echter juist beschadigd raken.
De grondsoort is gevarieerd en vrij scherp afgebakend. Hierdoor liggen de wijngebieden min of meer geïsoleerd van elkaar. In Cassis zijn afzettingen van kalksteen en leisteen. In deze omgeving worden dan ook vooral witte druiven aangeplant. Andere gebieden hebben bodems met mergel, leisteen en kwarts als samenstelling, terwijl het landinwaarts meer klei en zandsteen is.
De regio is vooral bekend om haar roséwijnen met doorgaans de langzamerhand beroemde en geïmiteerde bleke kleur. Het oppervlak aan wijngaarden is ruim 200 km² met een volume van 1.000.000 hectoliter wijn per jaar. Daarvan is ongeveer 60% rosé, 30% rood en 10% wit.Vooral de rode als ook de witte wijnen zijn vaak een klasse apart. We gaan de bekendste aparte AOC’s van west naar Oost even nader bekijken.
Het immense gebied in de Var telt 18000 ha en heeft sinds 1977 een AOC. Het gebied is erg belangrijk voor de Franse wijnproductie met 100 miljoen flessen. De productie bestaat voor 75% uit rosé, lekker bij Provençaalse gerechten.
Sinds 1989 heeft dit gebied in de Bouches-du-Rhône een appellation AOC. De maar liefst 3500 ha grote wijngaard levert rode wijnen met stevige en fruitige smaak, die het beste is na 2-4 jaar liggen. De rosé is soepel en fruitig, de witte wijn heeft een mooi aroma.
Net rechts van Marseille gelegen ligt het prachtige haven dorpje Cassis (in de winter verstild, zomers overstelpt met toeristen), gelegen aan de kust tussen de heuvels van de Bas-Provence. Daar produceert men een strakke droge witte wijn met een bijzonder kruidig en fruitig aroma. Lekker, veel mediterrane kruiden. Helaas wel een beetje overpriced…
Direct naast Cassis vinden we Bandol. Bandol is een aparte AOC .Het is internationaal één van de meest erkende regio’s van de Provence waar heerlijke wijn gemaakt wordt. De Bandol AOC bestaat uit 8 gemeenten. kenmerkend voor de wijngaarden en zo speciaal binnen deze gemeente is de bodem van silica en leisteen. Het zorgt er voor dat de bodem warm is. in combinatie met het kustklimaat is deze regio zeer geschikt voor de rijping van Mourvèdre. Die Mourvédre komt maar moeilijk tot rijping en vraagt het maximale aan hogere temperaturen. Dit is ook de belangrijkste druivensoort in Bandol.Voor de rode en de rosé wijnen moet hier dan ook 50% van de blend uit Mourvèdre bestaan. De meeste wijnmakers gebruiken echter een groter percentage van deze druif. De blend wordt over het algemeen aangevuld met Grenache of Cinsaut. De rode wijnen zijn krachtig, intens en krijgen veel complexiteit na de nodige jaren rijping. Daarnaast komen uit deze regio ook de beste rosé’s welke zelfs complexer worden na enige jaren rijping.
Vlak bij Aix-en-Provence ligt de piepkleine AOC Palette, die een zachte, tanninerijke rode wijn produceert, soms ook wel de ‘bordeaux van de Provence’ genoemd. De Château Simone is wereldberoemd (in Frankrijk). De hellingen van Aix-en-Provence leveren warme stevige rode wijnen en droge rosés.
Dit wijngebied in de Alpes-de-Haute-Provence is 500 ha groot en kreeg in 1998 de titel AOC en omvat 11 gemeenten. Het gebied ligt op 400 meter hoogte en krijgt veel zon. De rode wijnen zijn stevig van smaak en gaan goed samen met stoofpotjes en wildgerechten. De droge witte wijnen doen het goed bij geitenkaas of een visgerecht. De rosé wijnen zijn wat zuur van smaak (gevolg door de hoogte) en smaken goed bij salades en vlees van de barbecue..
Deze wijngaarden behoren tot de gemeente Nice, Alpes-Maritimes. Het totale gebied is 650 ha groot, waarvan maar 45 ha. appellation. Bellet is alleen te vinden door doorzetters. Zelfs met routeplanner valt het niet mee vanaf de N202 even boven Nice de juiste toegang te vinden. De smaak van de rode wijn heeft een aroma van kersen. De reden hiervoor is dat de wijn gemaakt is van de druif Braquet of Brachetto. Iedereen die de Italiaanse Brachetto d’Acqui heeft geproefd, weet dan ook wat we met kersen bedoelen. De rosé daarentegen heeft een bloemige karakter, de witte wijn smaakt naar lindebloesem.
Wijnen.nl is onderdeel van Casa del Vino
Lauriergracht 54BG (afhalen op afspraak)
1016RL Amsterdam
Telefoon: 020 244 22 84
Email: info@wijnen.nl
WhatsApp +31 20 2440919
Webshop: Doede Jaarsma communicatie B.V.
Vul hier je gegevens in en ontvang jouw persoonlijke kortingscode per mail!