Gini Vini

Gini Vini is een grote naam in Soave in Noord-Italië. De wijngaarden voor de productie van de witte wijn Soave Classico zijn beplant met zéér oude wijnstokken, waarvan de wortels diep in de vulkanische of kalkrijke bodems verankerd zijn, en dat proef je terug in hun biologisch gecertificeerde wijnen.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Al sinds 1600 bewerkt de familie Gini wijngaarden in Monteforte d’Alpone. Het is daarmee waarschijnlijk het oudste wijngoed, binnen de productiezone Soave. Het wijngoed Gini Vini met zijn beroemde Cru’s is thans in handen van de broers Sandro en Claudio Gini. Gini staat  nu alweer ruim tien jaar aan de top van de kwaliteitspiramide. Men deelt deze met enkele andere andere Soave producenten. Deze zijn op één hand te tellen.. Op Cru niveau kan eigenlijk alleen Pieropan zich meten met Gini. Bij de Soave Classico wijnen die geen Cru zijn, is Gini absoluut heer en meester!

Als natuurmensen geloven de broers dat de kwaliteit van de wijn al in de wijngaard is bepaald. Hun wijngaarden voor de productie van Soave Classico wijnen liggen op de hellingen van de heuvels in Monteforte en zijn beplant met zéér oude wijnstokken, waarvan de wortels diep in de vulkanische of kalkrijke bodems verankerd zijn, en dat proef je terug in hun biologisch gecertificeerde wijnen. Voor deze witte wijnen gebruiken Sandro en Claudio uitsluitend Garganega druiven. De regels van het Consortium Soave staan, tot een bepaalde hoogte, andere druivenrassen toe als aandeel in de wijn, maar voor Sandro en Claudio Gini is dit uit den boze. Zij zijn (en helemaal terecht, volgens ons) van mening dat andere druivenrassen het karakter en het houdbaarheidspotentieel van de Soave verzwakt.

Uitbreiding ambities

De ambitie van Sandro en Claudio  reikt verder dan het produceren van alleen eersteklas Soave wijnen.  Dit blijkt uit hun aankoop van een kleine wijngaard binnen de wijnstreek Valpolicella. In het plaatsje Campiano, maken zij een excellente Valpolicella Superiore en een uitmuntende Amarone della Valpolicella Riserva.

Op de heuvelhellingen van Mirabello, grenzend aan de wijnstreek Soave, staan de wijnstokken voor Gini’s andere wijnen: ‘Campo alle More’ (100% pinot noir), ‘Maciete Fumè’ (100% sauvignon blanc) en Monti Lessini d.o.c. ‘Sorai’ (een blend van de druivenrassen chardonnay, durella, riesling, incrocio manzoni en trebbiano di soave). Ook hier werken de broers Sandro (oenoloog) en Claudio (agronoom) volledig biologisch.