Feudo di Santa Tresa

Bij Santa Tresa zijn ze van mening dat door hand in hand met de natuur samen te werken, men niet alleen een langdurige erfenis van een volledig duurzaam wijnlandgoed zullen achterlaten, maar dat de kwaliteit en het karakter van hun wijnen er enorm bij gebaat zijn – een win-winsituatie! Proef het zelf!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Begin jaren negentig ontdekten broer en zus Stefano en Marina Girelli, wijnondernemers uit Trentino, de prachtige wijngaarden van Sicilië. In 2001 werd Feudo di Santa Tresa overgenomen door Stefano en Marina.  Zij begonnen onmiddellijk  met het project om het hele landgoed volledig te vernieuwen. Een enorme taak die werd aangespoord door het warme en gastvrije karakter van Sicilië. Stefano en Marina zijn verliefd geworden op Sicilië in een soort “omgekeerde migratie” van het noorden naar het zuiden.Vaak is dit juist andersom. De kwaliteit en het karakter van hun wijnen zijn een ook direct gevolg van de toewijding van de mensen die bij Santa Tresa werken.
De mensen achter de wijnen zijn een van hun sterke punten. Ze gaan elke dag nieuwe uitdagingen aan, wat het creatieve vermogen stimuleert om innovatieve wijnen te produceren.

Het land biedt eindeloze, opwindende mogelijkheden, die we omarmen en verkennen, altijd op zoek naar uitmuntendheid in alles wat we doen.

Feudo di Santa Tresa is gelegen in de gemeente Vittoria, in het zuidoosten van Sicilië, op 24 meter boven zeeniveau. Het landgoed beslaat 50 hectare, waarvan 39 hectare wijngaarden. Toen men in 2001 Santa Tresa kocht, ontdekten men allerlei inheemse klonen van Frappato, Nero d’Avola en Grillo, die heel typerend zijn voor de regio. Bij Santa Tresa teelt men ook niet-inheemse druivensoorten die zelden op Sicilië voorkomen. Bijvoorbeeld de Viognier uit Frankrijk, die hier in Santa Tresa ideale groeiomstandigheden heeft gevonden.

Duurzaam

Bij Feudo di Santa Tresa zorgt men voor het terroir. Dat is het juweel in de kroon. Het beheer van water is essentieel in de hete Siciliaanse zomers. Zo heeft men onlangs geïnvesteerd in directe aansluiting op een lokaal reservoir en gebruiken alleen natuurlijk regenwater voor hun irrigatie, zonder putten te gebruiken of water uit de grond te halen. Ze verbouwen onze eigen “favino” (lokale sperziebonen) om als natuurlijke meststof te gebruiken. Heel voorzichtig snoeien geeft de druiven de nodige schaduw tegen direct zonlicht en de snoeiharde hitte.

De wijngaarden profiteren van een koele zuidelijke zeebries die de hitte van het binnenland compenseert. De bodem (terra rossa) heeft ideale karakteristieken; 40-100 centimeter aan de bovenkant van licht rood zanderig leem gevolgd door kalksteen. Door te werken met de juiste druivenrassen en een dichtheid van 5000-5500 stokken per hectare zijn de snoeitechnieken simpel, maar goed gecontroleerd. De natuurlijke kwaliteit van de druiven is zo uitzonderlijk, dat het roekeloos zou zijn om meer in te grijpen dan strikt noodzakelijk. De druiven van het landgoed Feudo di Santa Tresa worden daarom al jarenlang biologisch geteeld. In 2006 heeft men besloten om dit officieel te laten registreren. Met ingang van de oogst 2009 is de hele productie ook officieel gecertificeerd als biologische wijn.