☰ MENU
Menu

Dominio del Urogallo

Dominio del Urogallo is een klein landgoed aan de noordkust van Spanjein Asturïe opgericht door de pionier Fran Asencio. Echter niet alleen hier, ook maakt hij wijn in de Bierzo streek  en in de Sherry driehoek.  Deze wijnmaker heeft een intense persoonlijkheid, plus een bereidheid om het soort wijnen te produceren waar hij van houdt – verfijnd, aromatisch en puur.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 2 resultaten

Cangas del Narcea voelt als een vergeten hoek van Noordwest-Spanje. Het is afgesneden door grote bergketens van Bierzo in het zuiden en Galicië in het westen. We komen hier Dominio del Urogallo tegen. Urogallo is het werk van Nicholas Marcos. Een inwoner van Toro, wiens familie al vier generaties lang wijn maakt op het familielandgoed.

Nicholas verliet Toro met de wens om in koelere klimaten te werken.  Met meer potentieel voor elegantie en werkte uiteindelijk samen met Alain Graillot in de noordelijke Rhône. Na een aantal jaargangen met Graillot, nam Nicholas een onverwachte gok en verhuisde naar Cangas. Ondanks het gebrek aan kwaliteitswijn, waren de ‘heldhaftige’ aard van de wijngaarden, het unieke karakter van de variëteiten en de ongelooflijke, oude, terrasvormige, leistenen wijngaard ‘La Zorrina’ voldoende om hem te overtuigen om de wijnbouwveiligheid van Crozes-Hermitage achter zich te laten. Hij sloeg in zijn eentje toe in Asturië.

Biologisch werken staat voorop bij Nicholas

Nicholas bewerkt nu in totaal 14 percelen rond Cangas. Dit is goed voor in totaal 7,4 hectare wijnstokken, waarvan sommige nu 130 jaar oud zijn. Alle wijngaarden behandelt hij met dezelfde zorgvuldigheid. Biologische wijnbouw, biodynamica en een intense focus op bodemgezondheid. Elk perceel is vervolgens afzonderlijk gevinifieerd. Veel hele trossen, inheemse gisten, geen klaring, filtering of verduidelijking. Nicholas Marcos heeft in Asturië bereikt om toch hoe de symbiose tussen de bodem, het klimaat en de lokale druiven te respecteren.

Hij cultiveert de wijngaarden op steile hellingen bovendien volgens de voorschriften van de biodynamische wijnbouw op bodems van leisteen, antraciet en kwarts. Hij is gepassioneerd over dit land en zijn potentieel in de wijnwereld. Asturië heeft een monastieke traditie, unieke druivensoorten (rode verdejo, carrasquín, albarin…) en pre-phylloxera wijngaarden. Er worden op geen enkel moment toevoegingen aan de wijnen gedaan. De wijnen die hier zijn geproduceerd, zijn op veel niveaus ongebruikelijk; zeldzame druivensoorten, uniek terroir, een wijnmaker die zich inzet voor een natuurlijke wijnfilosofie en een grotendeels onbekende regio, ze tonen dan ook de frisheid en levendigheid van koele Atlantische klimaten, maar ze zijn vooral heerlijk verrukkelijk.