☰ MENU
Menu

Frisse & Elegante Dessertwijn

Dit zijn dessertwijnen die niet alleen maar zoet zijn, maar ook duidelijk frisse tonen hebben. Dit houdt het geheel mooi in balans! Lees hieronder meer over dit smaakprofiel en wat voorbeelden en wijn-spijs combinaties.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Frisse & elegante dessertwijn

Dessertwijnen in dit profiel staan voor een elegante, verfijnde zoetheid, vaak met een verrassende frisheid. In plaats van een volle, concentraat-achtige stijl, kenmerken deze wijnen zich door een delicaat, gebalanceerd smaakprofiel. De aroma’s zijn subtiel en complex, met nuances van bloemen, citrus, honing en edele kruiden. De mondvulling is elegant en zijdezacht, met een verleidelijke zoete afdronk die toch fris en levendig blijft.

Druiven, Regio’s en Stijlen

Tot de typische vertegenwoordigers van dit frisse, elegante dessertwijnprofiel behoren onder andere:

Laat-geoogste Riesling Beerenauslese en Trockenbeerenauslese uit Duitsland
Sauternes en Barsac uit Bordeaux, Frankrijk
Tokaji Aszú uit Hongarije, gemaakt van Furmint, Hárslevelű en Sárgamuskotály
IJswijnen (Eiswein) uit Duitsland en Oostenrijk, vaak op basis van Riesling
Vin de Paille uit de Jura, Frankrijk van Savagnin druiven
Moscatel de Setúbal uit Portugal

Deze dessertwijnen worden gekenmerkt door uitzonderlijke druivenconcentratie, vaak bereikt door late of selectieve oogst, de Botrytis oftewel, nobelle rot, of door bevriezing.

Verfijnde Spijscombinaties

De frisse & elegante dessertwijn uit dit profiel blinken uit als begeleider van fijne patisserie, delicate desserts en drogere kazen. Ze vormen een prachtige match met fruittaarten, crème brûlée, citrusdesserts en witte chocolade. Ook bij foie gras, boterige kazen en noten-/honinggerechten komen ze goed tot hun recht. Hun levendige zuren en verfijnde zoetheid helpen bovendien om de balans te bewaren, waardoor deze wijnen ook uitstekend als aperitief of digestief kunnen worden gedronken.