☰ MENU
Menu

Greco di Tufo

Greco di Tufo is een Italiaanse witte druivensoort en DOCG-regio. De druif wordt het meest gewaardeerd in de gelijknamige Greco di Tufo Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), een van de vier DOCG-gebieden in Campania. De regio Campanië heeft meer DOCG-zones dan enige andere Zuid-Italiaanse regio, en Greco di Tufo wordt beschouwd als een van de beste witte wijnbenamingen van de regio, naast Fiano di Avellino DOCG.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Greco di Tufo is een DOCG van de wijnstreek Campania in Zuid-Italië. Het is verantwoordelijk voor wat misschien wel de meest prestigieuze witte wijn van de regio is.  Voornamelijk gemaakt van de druivensoort die zijn naam deelt. De Greco di Tufo-druif is een kloon van Greco Bianco. Men verondersteld dat deze is geïntroduceerd in Campanië door de Pelasgen, een oud volk uit Thessalië in Griekenland. De naam Tufo verwijst niet alleen naar een van de dorpen waar de wijn vandaan komt, maar ook naar het type rots waarop het dorp is gebouwd. In het Engels bekend als tufsteen is het gemaakt van as die tijdens een uitbarsting uitstoot.  Vervolgens is deze later  samengeperst.

De wijnstokken zijn aangeplant op een hoogte van 450 tot 500 meter (1.310-1.640 ft). Hier genieten de druiven  bovendien de koelere temperaturen en van de aanhoudende zomerzon zonder oververhitting of het uitschakelen van hun fotosynthese. Hierdoor kunnen ze rijpen zonder dan ook al te veel zuurgraad te verliezen. Een effect dat nog is versterkt door de hogere dagelijkse temperatuurvariatie hier. De beste wijngaarden van Greco di Tufo zijn te vinden op de vulkanische heuvels van de provincie Avellino in centraal Campania. Slechts acht dorpen kunnen legaal aanspraak maken op Greco di Tufo: Tufo, Montefusco, Petruro Irpino, Chianche, Torrioni, Altavilla, Irpina en Prata di Principato Ultra.

De appellatie kreeg in 2003 de DOCG-status. De wijnen moeten minimaal 85 procent Greco di Tufo-druiven bevatten. Tot 15 procent van Coda di Volpe Bianca is ook toegestaan. Er kan ook een sprankelende  spumante-variant worden gemaakt, die minimaal drie jaar moet rijpen voordat deze wordt vrijgegeven.

Tufsteen

De wijnen vallen op dankzij de unieke kenmerken van de zwavel- en tufsteenrijke vulkanische en kleigronden; men gelooft dat deze de wijn zijn parfum en minerale complexiteit verlenen. De verfrissende, frisse witte wijnen staan ​​bekend om hun aromatische tonen van citroenen, peren en geroosterde amandelen en een aanhoudende minerale afdronk. De wijnen zijn over het algemeen binnen drie jaar na botteling op hun best.