Domaine de Châtenoy

Landen & Regio's
Landen & Regio's
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Druif
Druif
Toon meer opties
Thema
Thema
Toon meer opties
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties

Isabelle en Pierre Clement van Domaine de Châtenoy zijn toonaangevende producenten in de wat onbekende appellatie Menetou Salon.
Het huis, is reeds in 1884 gebouwd. Daarbij werd de wijn geproduceerd in de gewelfde kelder. Nu 100 jaar later, sinds 1985, wijden Isabelle en Pierre zich nu uitsluitend aan de exploitatie van de wijngaard en de productie van wijn van de appellatie Menetou Salon. Dit gebied is net naast de bekende wijnstreken Sancerre en Pouilly-Fume gesitueerd.

Voortdurend hebben Isabelle en Pierre bijzondere aandacht besteed aan modernisering van hun kelders. De installaties zijn allemaal het resultaat van een lang proces van onderzoek. Het doel is erop gericht de kwaliteit van hun Menetou Salon continu te verbeteren. Bijvoorbeeld: Eenmaal zorgvuldig geplukt, vindt de selectie plaats op de sorteertafel druiven. Sauvignon blanc voor witte , pinot noir voor de rode en rosés . Vervolgens maakt men gebruik van de zwaartekracht om een zo natuurlijk mogelijk verloop in de kelder te kunnen waarborgen.

Non-interventie

Na een lang proces van reflectie en experimenten, is Pierre Clément, oenoloog, bovendien overtuigd van de “non-interventie” bij de wijnbereiding: natuurlijke gisten, zeer lange gisting, rijping op droesem, voor de ontwikkeling van elke oogst.
Het doel is hier, in de eerste plaats om de transformatie van de druif te ondersteunen om de expressie van het terroir zich te laten openbaren. Bij de familie Clément is er geen handelsgeheim. De aandacht en de nauwgezette zorg laten het terroir en onze wijngaard op natuurlijke wijze tot uitdrukking komen.
Pierre is sinds 1985 een pionier in het gebruik van vaten. De vatenkelder, speciaal ontworpen voor malolactische gisting, bevat het hele jaar door 500 vaten. Het zorgvuldig gekozen eikenhout komt uit de beste Franse bossen: Tronçais, Fontainebleau.

Alle aroma’s, alle smaken van onze Menetou-Salon-wijnen zijn in de eerste plaats het resultaat van het werk en de knowhow van een heel gemotiveerd, betrokken en gepassioneerd team.

Tenslotte stelt iedereen bij Domaine de Châtenoy zijn ervaring en kunde ten dienste op grond van één doel: namelijk de optimale kwaliteit van hun Menetou-Salon.

error: