☰ MENU
Menu

Mousserende wijn

Valt er wat te vieren, of gewoon omdat het zo lekker is? Wij hebben altijd de beste mousserende wijnen op voorraad. Van Prosecco, Cava, Sekt, Cap Classique tot Champagne en alles wat ertussen zit, is bij Wijnen.nl te koop.   

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Een mousserende wijn voor iedere gelegenheid

Kom gauw! Ik proef de sterren…. De geroemde uitspraak van de uitvinder van mousserende wijnen: de Monnik Dom Perignon. Het drinken van een fijne mousserende wijn kan je inderdaad vergelijken met ‘sterretjes drinken’. De mousse en de zuren in mousserende wijnen maken het ook tot een perfect aperitief. Een goed glas bubbels wekt dan ook de eetlust op, en opent het pallet.

Er zijn vele soorten bubbels. Natuurlijk is er Champagne, maar je hebt ook Crémant, Cava, Prosecco, Lambrusco, Moscati D’asti,…  en natuurlijk voor heel veel momenten. Een diploma, een verjaardag, een jubileum, als je er even doorheen zit of gewoon om de zomer te vieren! Laat die kurken knallen! We hebben ze allemaal ruim op voorraad zodat er altijd wat koud thuis komt te staan. In ieder geval is het zo: de meeste mousserende wijnen zijn er niet om te bewaren, die moet je opdrinken! Het liefst vandaag!

Wat is mousserende wijn?

Mousserende wijn betekend simpel gezegd, wijn met koolzuur (bubbels/prik). Maar zo simpel is het uiteindelijk niet. Mousserende wijn is niet alleen champagne, en als dat zo was, heeft zelfs champagne nogal wat diversiteit in stijl. Je hebt zoals hierboven al genoemd allerlei verschillende stijlen, die ook op verschillende manieren worden gemaakt en weer van andere plekken komen. Dit zorgt ook voor verschillen in smaak, beleving en prijs. Dus wat is mousserende wijn? Mousserende wijn is een wijn met bubbels, waar er voor elke gelegenheid en budget wel een geschikte keus voor is. Wij vertellen je meer!

Hoe ontstaat mousserende wijn?  

Mousserende wijn is (misschien wel) de meest technische wijn ter wereld. Wat het spul zo technisch maakt, is dat het niet slechts één gisting ondergaat (om de alcohol te maken) maar een tweede gisting om bubbels te maken! Gedurende het hele wijnbereidingsproces heeft de wijnmaker veel keuzes te maken die een grote invloed zullen hebben op de manier waarop de uiteindelijke wijn smaakt. Als je het wijnmaken begrijpt op basis van de twee primaire technieken, kun je je droom bubbels vinden.

  • Méthode traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de “mousse” is hier het hoogst en het verfijndst. Eenmaal in een glas geschonken blijven zich lang bubbels in het glas vormen.
  • Méthode Charmat, tankmethode of méthode cuve close. De tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
  • Méthode de gazéification, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. Er zullen zich vrij snel geen bubbels meer vormen als de wijn eenmaal in het glas staat.

Welke soorten mousserende wijnen zijn er?  

De meest bekende zijn:

  • Champagne
  • Crémant
  • Cava
  • Italiaanse Metodo Classico (o.a. Franciacorta)
  • Cap Classique (Mousserende wijn uit de nieuwe-wereld)
  • Prosecco
  • Sekt
  • Brachetto d’Acqui en Moscato d’Asti

Mousserende witte wijn

De meeste mousserende wijn op de markt is Mousserende witte wijn. Hiervoor worden ook vaak witte druivenrassen voor gebruikt. Een Mousserende witte wijn die van 100% witte druiven is gemaakt wordt dan ook Blanc des Blancs genoemd. Echter gebruikt men ook vaak een gedeelte blauwe druiven om een witte mousserende wijn te maken. In dit geval wordt er geen gebruik gemaakt van schilcontact zodat de blauwe druivenschillen geen/zo min mogelijk kleur afgeven. Dit zie je heel vaak in champagne!

Mousserende rode wijn

Dit is iets van je een stuk minder vaak tegenkomt in winkels. Een mousserende rode wijn zie je vaker in zoete vorm, zoals de Lambrusco en de Brachetto d’Acqui uit Italië en ook in de Loire wordt er een rode demi-sec Crémant gemaakt. Echter bestaan er ook droge rode mousserende wijnen binnen Lambrusco en de rest van de wijnwereld.

Mousserende rosé wijn

Roze bubbels! Dit zie je vaker. Veel mensen denken direct dat Mousserende rosé wijn zoet is, maar dat hoeft helemaal niet (en is meestal niet het geval). Een manier om mousserende rosé te maken is door gewone rosé te maken, en deze dan verder te viniferen zoals een mousserende wijn. Wat er in de champagne zelfs wel eens gebeurt is dan met een cuvee (blend) maakt van rode en witte wijn. Dit is overigens bijna nergens anders in Europa toegestaan.

 Mousserende wijn kopen bij Wijnen.nl

Bij Wijnen.nl hebben wij een ruim aanbod en kan men eenvoudig mousserende wijn kopen.

De wijnen zijn per fles te bestellen en worden snel geleverd vanuit ons eigen magazijn. Afhalen in Amsterdam is mogelijk! Hulp nodig met kiezen? Wij staan voor je klaar! Wij bieden persoonlijke service op maat en zijn goed bereikbaar voor advies per mail, telefoon of op locatie zelf.