☰ MENU
Menu

Crémant

Crémant is een heerlijk alternatief voor traditionele Champagne. Dezelfde methode, dezelfde stijl, maar ook in andere stijlen, en dan uit een andere streek. Lees hier onder meer en probeer ze uit bij Wijnen.nl!

Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Wat is Crémant?

Crémant is Mousserende wijn uit Frankrijk of Luxemburg gemaakt volgens de Méthode Traditionelle. Hier wordt onder andere ook Campagne, Cava en Franciacorta mee gemaakt. een wijn mag Crémant worden genoemd als het uit een AOP/AOC Crémant (beschermde oorsprongsbenaming) komt en aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden zijn onder andere dan de druiven met de hand moeten zijn geoogst en dat het restzoet niet hoger zijn dan 50gram per liter zijn. Ook zitten er limieten aan de hoeveelheid sulfiet die men mag toevoegen tijdens het productieproces en is er een maximum aan sap wat uit de druiven geperst mag worden. Er zijn momenteel 8 AOP/AOC Crémant’s in Frankrijk en 1 in Luxemburg, dus 9 in totaal, namelijk: Alsace, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire, Savoie en Luxembourg

Hoe wordt Crémant gemaakt?

Crémant wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle. Ook Champagne, Cava en Franciacorta wordt zo gemaakt. Dit is een klassieke techniek die wordt gebruikt om mousserende wijnen te maken. Bij deze methode vindt een tweede gisting plaats in de fles zelf. Dit proces zorgt ervoor dat er onder hogere druk, fijne, delicate bubbels ontstaan die bijdragen aan de verfijnde textuur en mousse van de wijn. Door de lange rijping ‘sur lie’ ‘op de droesem’ (dode gistcellen), ontwikkelt de wijn rijke en complexe aroma’s van brioche, geroosterd brood, amandelen en nootachtige nuances. Ook draagt dit bij aan het bewaarpotentieel en structuur. Prosecco wordt gemaakt op een andere methode, de tank methode of de methode charmat/cuve close. Hierover lees je meer op de Prosecco pagina.

Wat is het verschil tussen Crémant en Champagne?

Het grote verschil tussen Crémant en Champagne is dat Champagne echt uit de Champagne regio moet komen en Crémant uit een van de, in totaal 9, Crémant gebieden. Deze 9 gebieden hebben ieder hun eigen klimaat, terroir en verschillende regels over het gebruik van druiven. Hierdoor is er binnen de Crémants veel meer diversiteit te vinden is in stijl en smaak. De regels voor de productie van Crémant zijn net iets minder streng dan die van Champagne, wat kan leiden tot een iets mildere en zachtere bubbel.

Crémant de Bourgogne: Verfijnde bubbels uit Bourgogne

Crémant de bourgogne heeft een verfijnde mousse en frisse, fruitige aroma’s zoals appel, peer, en citrus, vaak gecombineerd met delicate bloemige tonen. De druivensoorten variëren, maar meestal worden Chardonnay en Pinot Noir gebruikt. Deze wijnen staan bekend om hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, waardoor ze een populair alternatief zijn voor Champagne, met een elegante en meer toegankelijke smaak. Crémant de Bourgogne wordt ook wel gebruikt om de Kir Royalle mee te maken! Dit is een klein laagje Cassis de Bourgogne aangevuld met een rijke mousserende wijn.

Probeer eens onze Veuve Ambal!

De lekkerste Crémant kopen bij Wijnen.nl

Op wijnen.nl hebben wij een mooi assortiment mousserende wijnen waaronder bijzondere en lekkere Crémants. Besteld eenvoudig per fles en geniet van een snelle levering uit eigen voorraad. Altijd advies en service op maat! Hulp nodig met Crémant kopen? Neem contact op en wij staan je graag te woord!