Selva Capuzza

Selva Capuzza bestaat alweer een eeuw! Een eeuw waarin 4 generaties zich hebben ingezet voor het maken van wijn. In de loop van deze eeuw heeft men zijn uiterste best gedaan om de meest positieve en verfijnde wijn-sporen achter te laten en de eer te bewijzen aan de bescherming van de cultuur, het erfgoed, het landschap, het milieu, de identiteit en de mensen. Regelmatig worden de Lugana wijnen onderscheiden door hun fantastische kwaliteit.
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Het landgoed Selva Capuzza ligt vier kilometer ten zuiden van het Gardameer. Het is in eigendom van de familie Formentini. Het ontleent zijn naam aan de plaats waar het zich bevindt. Dit zijn de landelijke gebieden ten zuiden van het meer noemde men al in de Romeinse tijd “Silvae” . De naam “Capuzza” schijnt te zijn afgeleid van de verhoogde ligging. Tenslotte de top van de heuvels, de “kap” bevindt zich op een paar honderd meter van de toren van San Martino della Battaglia.

De wijngaarden liggen in een, door de natuur geschapen, amfitheater, 5 minuten ten zuiden van het Gardameer. Zij liggen op gemiddeld 60 meter boven het niveau van het Gardameer, wat betekent dat er altijd wel een verfrissend windje staat die de druiven afkoelt.  Ook na regenval is de wijngaard ook weer snel drooggeblazen hierdoor. Allerlei vervelende verschijnselen als bijvoorbeeld meeldauw komen hier minder snel voor.  De bodems bestaan vooral uit klei vermengd met middelgrote en grote stenen die achter gelaten zijn door de gletsjers die er tijdens de laatste ijstijd hebben gelegen.

Het landgoed valt binnen drie appellaties: Lugana, en de wat specifiekere San Martino della Battaglia en Garda. Er wordt enkel gewerkt met lokale druiven: Turbiana, een synoniem voor de Verdicchio druif,  Tuchì voor wit en Gropello, Sangiovese, Barbera en de Marzemino voor rood. Men streeft lage opbrengsten per hectare na, wat wijnen oplevert die lekker sappig en geconcentreerd zijn en met veel finesse. Hun wijnen hebben een emotionele insteek, naast de technische en professionele kant. Uitstekende allround maaltijdbegeleiders!

Breed georiënteerd

Naast de wijnproductie biedt Selva Capuzza ook ruimte een breed scala van activiteiten: er is een restaurant in het oude 13e eeuwse landhuis, er zijn appartementen in een ander landhuis die men kan huren. Veel natuur met een grote diversiteit flora en fauna.  De biodiversiteit wordt op het landgoed sterk bevorderd. De jacht is hier bijvoorbeeld verboden. Werken in de wijngaard doet men  op een manier die weliswaar (nog) niet biologisch gecertificeerd is, maar in de overtuiging van de Formentini’s eigenlijk veel verder gaat. Zij vinden dat elke producent zijn eigen ecologische balans moet vinden, voornamelijk afhankelijk van de geografische locatie. In het geval van Selva Capuzza betekent dit bijvoorbeeld dat zij sinds 2010 geen enkele vorm van herbiciden gebruiken. Alle elektriciteit is op natuurlijke wijze opgewekt en dat men de wijn in flessen bottelt die lichter zijn dan gebruikelijk. Vooral dit laatste is een voorbeeld voor veel andere wijnbedrijven.