Travaglini

Travaglini is de grooste producent in het kleine productiegebied van Gattinara in het noorden van Italie. Zij maken verfijnde wijnen van de nebbiolo druif die gebotteld worden in flessen met een bijzondere gebogen vorm. Voor de echte Nebbiolo liefhebber die snel wil toeslaan ipv jaren maar te moeten wachten op hun drinkbaarheid. Want dat zijn ze heel goed…Drinkbaar vanaf het begin!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

Travaglini is de grootste producent in het kleine productiegebied van Gattinara. Bij Travaglini wordt sinds 1920 wijn gemaakt in Gattinara, een docg voor Nebbiolo in ‘Alto Piemonte’. Nogal excentrisch gelegen in het noorden van Piemonte ten zuiden van Zwitserland. Ook wel worden ze ‘berg-nebbiolo’s’ genoemd. De wijnbouw vindt hier op de uitlopers van de alpen voornamelijk tussen 300 en 400 meter plaats, dus niet hoger dan bijvoorbeeld in Barolo. Evenals b.v. in Barolo is hier de Nebbiolo het belangrijkste ras. Echter de omstandigheden, of liever gezegd het ‘terroir’ is totaal anders. De bodem bestaat uit een soort mix van gesteenten wat leidt tot minerale, haast ziltige wijnen. Daarnaast bieden de beschermende Alpen een microklimaat van relatief zachte winters en verkoeling in de zomer.

In de 19e eeuw behoorde deze streek tot de belangrijkste wijngebieden van Italië. Maar helaas, phylloxera (druifluis), gevolgd door industrialisatie en ontvolking. Ook de opkomst van gebieden waar wijnbouw goedkoper was, hebben delicate Nebbiolo de das omgedaan. De wijngaarden verwilderden tot bossen. Vandaag de dag zwaaien een paar producenten de scepter, onder wie Travaglini één van de belangrijkste is. De wijnen van Travaglini zijn wat fijner van structuur, minder fors dan gemiddeld in Barolo. hoewel ze wel lang kunnen rijpen. Het zijn zeer precieze en verfijnde wijnen met grote subtiliteit en gemaakt met een sterk oog voor detail.

De fles

Dat blijkt onder andere door de bijzondere flesvorm die door Travaglini in 1958 is ontworpen en waarin de Gattinara’s zijn gebotteld. Een uitzonderlijke wijn verdient een uitzonderlijke fles. Met dat in gedachten begon Giancarlo Travaglini in 1958 een fles te maken die ook een kunstwerk was. Deze speciale fles, ontworpen exclusief voor Travaglini, om de meest prestigieuze tafels ter wereld te sieren.
De vorm van deze fles vangt op natuurlijke wijze bezinksel op tijdens het schenken. De wijn kan dan direct van fles in het glas geschonken worden zonder te decanteren.
Het donkergekleurde glas voorkomt dat er licht doorheen komt en de kwaliteit van de wijn beïnvloedt. Deze elegante fles is perfect ontworpen voor opslag en veroudering in de kelder.