Abbazia di Novacella

Abbazia di Novacella ofwel Kloster Neustift is van oorsprong een oude abdij maar tevens een hypermoderne wijnkelder waar de meest zuivere wijnen worden gemaakt. Gemaakt op grote hoogte lijkt het wel gebottelde berglucht. Heerlijk en verfrisssend!
Land
Land
Toon meer opties
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Enig resultaat

De wijnmakerij Abbazia di Novacella is een van de oudste actieve wijnmakerijen ter wereld. Bij de oprichting in 1177 werd Abbazia di Novacella rijkelijk voorzien van boerderijen en land.  Hieronder ook wijngaarden, door Reginbert van Säben. In de loop van de eeuwen verwierf de abdij een respectabel eigendom in wijngaarden door middel van schenkingen, schenkingen, aankopen en uitwisselingen. Tot op de dag van vandaag is de abdij omringd door terrasvormige wijngaarden. Ze strekken zich uit van het kloostercomplex. Op een hoogte van 600 m (2.000 ft.) bevindt, de steile heuvels op tot een hoogte van 900 m (2.950 ft.).

De witte wijnen komen uit Novacella…

De wijngaarden in het stroomgebied van de Bressanone-vallei zijn de meest noordelijke van Italië en strekken zich uit van 600 tot 900 m. Wijn verbouwen op zo’n extreme plek is alleen mogelijk in de beste expositie tot de zon.

Kortom ook de reden waarom men de wijngaarden rond Novacella voornamelijk vindt in zuidelijke en zuidwestelijke blootstellingen. Zeer nauwkeurige afstemming van variëteiten en microlocaties is noodzakelijk om de beste resultaten te bereiken. Als dit lukt, groeien hier druiven of wijnen met intense fruitige aroma’s. Mede door de grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht en de arme, rotsachtige/zandige gletsjermorenebodems. De voor hier typische rassen, zoals Sylvaner, Müller-Thurgau, Kerner en Riesling, kunnen hun Alpine-oorsprong niet ontkennen.

De rode wijnen uit Cornaiano en Bolzano

Voor de rode variëteiten is het te koel in het dalbassin van Bressanone. Ze zijn geproduceerd in de wijngaarden van de abdij in Cornaiano en Bolzano.

Marklhof in Cornaiano ligt op een zonovergoten, luchtige heuvel van stuwwal op een hoogte van 420 m. Deze is zeer geschikt voor Schiava, Pinot Nero en de zoete Moscato Rosa-druiven. Het hete Bolzano-dalbassin is op een hoogte van 250 m met zijn zandige / siltige bodems.  Ideaal voor de sterke Lagrein-variëteit.

Zowel de witte variëteiten in Novacella als de rode in Cornaiano en Bolzano zijn volgens duidelijke regels geteeld.  Daarbij dan ook geoogst op het hoogtepunt van de rijpheid. Bij de wijnmakerij besteden we de grootste zorg aan het behoud van het karakter van elke variëteit dat zijn terroir weerspiegelt om wijnen te produceren die het meest typisch zijn, bovendien vol van karakter en in staat om zich met de jaren te ontwikkelen.

error: