☰ MENU
Menu

Skal BiocontroleBiologische producten zoals biologische wijn, hebben allemaal een keurmerk maar het is veel meer dan enkel een keurmerk. De term biologisch is namelijk wettelijk beschermd en moeten bijvoorbeeld wijnboeren aan strikte eisen voldoen om het keurmerk op hun flesetiket te mogen plaatsen. In Nederland zet Skal Biocontrole zich in als onafhankelijk toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten. Biologische wijn mag bijvoorbeeld alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet en mag het biologisch keurmerk alleen gebruikt worden door biologisch gecertificeerde bedrijven. Bij biologische wijnen worden er alleen maar biologisch geteelde druiven gebruikt en is het dus verboden om te werken met pesticiden in de wijngaard. Door het ontbreken van chemische middelen is de biologische wijnbouw een stuk milieuvriendelijker dan de meeste niet biologische wijnbouw methoden.

Vegan

Naast de bio-keurmerken komen we nog een soms nog een keurmerk tegen , namelijk het Vegan keurmerk. Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseïne eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijn maken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd. Vervolgens binden de vaste deeltjes die de wijn troebel maken, zich aan deze middelen en tezamen worden ze uit de wijn gefilterd. Deze klaringsmiddelen zijn natuurlijk niet wenselijk voor veganisten en sommige vegetariërs. Deze stoffen zijn niet meer in de wijn aanwezig als ze gedronken worden, maar ze zijn wel met de wijn in aanraking gekomen gedurende het productieproces. Wil je dit dus niet, kies dan voor en wijn met het Vegan keurmerk.

Het Demeter keurmerk

Nog een ander keurmerk is het te weten Demeter keurmerk. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Wijn met het Demeter-keurmerk voldoet in Nederland altijd aan de eisen van de biologische landbouw en dragen dus het Europese keurmerk voor biologisch. Aanvullend heeft Demeter nog een aantal aanvullende voorwaarden. Zo zijn er bijvoorbeeld strenge eisen aan bodembeheer en grondgebruik. Gebruik van kopersulfaat tegen schimmels is net als bij biologische wijnbouw beperkt toegestaan.  Er zijn eisen t.a.v. energiebesparing en het gebruik van groene stroom. Ook zijn er eisen t.a.v. verpakking. Er zijn geen eisen die druiventeelt in gebieden met waterschaarste verbieden.

Biologisch’ is de officiële term voor een methode om voedsel te produceren. De internationale EU-waarden ‘health, ecology, fairness en care’ vormen de basis. Vanuit deze basis zijn internationale regels vastgelegd, waaraan alle biologische ondernemers in de EU zich moeten houden. Deze regels zorgen ervoor dat iedereen die werkt in de biologische voedselproductie, werkt vanuit dezelfde waarden. Zo draagt de biologische sector zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, de dieren en de mensen. Bij biologische wijnen mag de wijnboer alleen maar biologische middelen gebruiken. Dus geen kunstmest of chemische pesticiden maar ouderwetse echte mest, zoals uitwerpselen van dieren en resten van planten. Biologische wijnbouw is een stuk milieuvriendelijker dan de meeste niet-biologische wijnbouw. en natuurlijk is bio wijn ook gezonder.  Althans beduidend minder schadelijk voor u en alle flora en fauna in de buurt van de wijngaard.