Wijnen uit Trentino

Wijnen uit Trentino

Trentino is een wijngebied in het dal van de rivier Adige dat een nauwe steile doorgang heeft. Ingeklemd tussen imposante rotsformaties van de Alpen zijn aan beide zijden van de weg tegen de steile bergwanden wijngaarden aangelegd.

Wijnen die men hier in Trentino produceert worden vallen onder het overkoepelende DOC Trento. De grote internationale druivensoorten worden hier verbouwd, waarbij Chardonnay de meest aangeplante witte druivensoort is. Hiervan maakt men maakt hier een mousserende wijn. Merlot is de meest aangeplante blauwe druif. Maar Trentino heeft ook enkele bekende inheemse druivensoorten zoals Marzemino die al in de opera Don Giovanni van Mozart is bezongen: “Versa il vino! Eccellente Marzemino!” ofwel “Schenk de wijn in, de voortreffelijke Marzemino!”

De Marzemino heeft als DNA-vader de rode volbloed Teroldego. Teroldego is een stevige rode wijn met smaken van zwarte kersen en rijpe tannines. Een andere minder bekende lokale druif die voorkomt in deze regio is de Vernatsch, ook wel Schiava genoemd.