Wijnen van het domein Umani Ronchi

Al meer dan tien jaar is Umani Ronchi lid van het Institute of Quality Wine – Grandi Marchi, dat meer dan negentien van de grootste wijnmerken van Italië verenigt. Umani Ronchi wordt nog steeds door een familie gerund met Michele Bernetti aan het roer en zijn vader, Massimo, als voorzitter. Het heeft zichzelf gesteld altijd hoge kwaliteitswijnen te maken. En dat lukt ze ons inziens uitstekend.
Categorieën
Rode wijn (1)
Witte wijn (2)
Wijnen per land en streek
Italië (1)
Marche (1)
Verdicchio dei Castelli di Jesi (1)
Smaak
Druif
Verdicchio (1)
Jaar
Eigenschappen
Prijs

Het verhaal van Umani Ronchi is een verhaal over levens, wijnstokken, landerijen en waarden. Van seizoenen die zich afwisselen, van oogsten die elk jaar ander en uniek fruit opleveren. En uiteraard van wijnen die men maakt voor op tafels over de hele wereld. Een verhaal dat meer dan vijftig jaar geleden begint, in Cupramontana.  Daar waar het hart van de klassieke Verdicchio klopt.

Tegenwoordig is Umani Ronchi eigendom  van de familie Bianchi-Bernetti.  Alweer sinds 1957 produceert men met zorg en vakmanschap wijnen van hoge kwaliteit . Ze weten dan ook hoe ze die druiven Verdicchio en Montepulciano kunnen verbeteren. Dit om de natuurlijke en beste expressie vinden in de Marche en de Abruzzo.

Van Serra dei Conti, in de regio Marche, tot Roseto degli Abruzzi, heeft het bedrijf een wijngaardoppervlak van 210 hectare, allemaal verdeeld langs de Adriatische kust, tussen de heuvels en de zee: 185 km rijen wijnstokken en 10 aparte wijngaarden, elk met eigen kwaliteit en terroir. Cijfers die vertellen over een continu onderzoek naar het “beste” land en de meest geavanceerde agronomische en oenologische technieken. Vanaf de jaren 70 tot nu heeft het bedrijf zijn hectares verdubbeld en 85% van de oude wijnstokken vernieuwd. Het heeft geïnvesteerd in Verdicchio en Rosso Conero, heeft druivenrassen zoals Pecorino en Lacrima di Morro d’Alba hersteld en verbeterd.

Al de wijngaarden, van Verdicchio tot Montepulciano d’Abruzzo, zijn biologisch geteeld. Een technische keuze, zelfs vóór een ideologische. Omdat om biologische landbouw te maken, er balans in de natuur moet zijn, moet er die verscheidenheid aan gewassen, essences en kruiden zijn die biodiversiteit maken.  Biologisch staat hier synoniem voor kwaliteit.

Umani Ronchi